14 травня 2015 року у Херсоні відбувся круглий стіл  на тему: «Стимулювання впровадження енергоефективних заходів в будівлях – перший та найважливіший крок в підвищенні енергонезалежності України».

Участь у заході взяли херсонські чиновники, представники ВГО  «Український союз промисловців та підприємців», Держенергоефективності України, АТ «Ощадбанк», громадської спілки «Асоціація управителів житла», Громадянської мережі ОПОРА, голови ОСББ Херсона та області, а також представники інших організації.

В ході круглого столу директор Департаменту житлово-комунального господарства та паливно-енергетичного комплексу Херсонської ОДА Владислав Кондратов акцентував на тому, що увага до енергоефективності жител і енергомодернізації не просто важлива зараз в Україні, а й життєво необхідна.

«Сьогодні в Україні на 1 кв. м. житлової площі в середньому споживається вдвічі більше енергії в переводі на умовне паливо, аніж у Польщі, та втричі – аніж у Німеччині. Тому питання енергомодернізації житлового фонду – це питання конкурентоспроможності і енергетичної безпеки України, і навіть її валюти – адже дороге паливо наразі закуповується значною частиною за кордоном», – зазначив Владислав Кондратов.

0001kolm2

На фото - голова комісії УСПП з розвитку енергетики та енергозбереження Юрій Колмиков 

В свою чергу, голова комісії УСПП з розвитку енергетики та енергозбереження Юрій Колмиков зазначив, що причина такого неенергоефективного житлового фонду в Україні – в безвідповідальній забудові, при якій закладалося споживання ресурсів, вартість яких була штучно заниженою. Зараз же, коли ресурси об’єктивно значно виросли в ціні, і тарифи були підняті до економічно обґрунтованих показників, неефективне енергоспоживання б’є передовсім по кишенях звичайних українців. Саме тому, за словами Колмикова, питання енергомодернізації житлового фонду настільки насущне.

Також Юрій Колмиков звернув увагу присутніх на державні заходи заохочення енергомоедрнізації будинків, спрямовані, зокрема, на ОСББ, які підтримуються, зокрема, «Укргазбанком» та «Ощадбанком». В продовження слів голови комісії УСПП, присутні на круглому столі представники банків продемонстрували присутнім презентації своїх кредитних програм щодо енергомодернізаційних заходів.

В ході дискусії представниця Громадянської мережі ОПОРА Аелітта Олійник звернула увагу присутніх на те, що прийняття законів про енергосервісні контракти в Україні відкриває шлях до енергомодернізації будівель бюджетної сфери. Разом із цим, вона навела приклади успішної співпраці ОСББ та енергосервісних компаній, які вже мали місце в Україні: тож за ЕСКО, як наголосила пані Олійник, – іще один шлях ефективної енергомодернізації країни, поряд із спеціалізованими державними програмами.  

За словами Аелітти Олійник, зацікавлені в енергомодернізації Херсона не лише самі мешканці міста, але і представники міжнародних організацій, мотивація яких полягає, зокрема, у скороченні викидів парникових газів у атмосферу в результаті реалізації енергоефективних заходів. Цьому сприяє розробка та втілення Планів дій сталого енергетичного розвитку 17-ти міст України, що стали партнерами Проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні». Серед цих міст є і Херсон, тож місцева громада може розраховувати на значні іноземні інвестиції у енергомодернізацію міста.  

Одним із підсумкових рішень на завершення круглого столу стала ідея створення консультаційного центру, спрямованого на вирішення проблем ОСББ, пов’язаних із процедурами долучення до державної програми підтримки енергоефективних заходів, а також різного роду технічних питань.

На завершення круглого столу Владислав Кондратов привітав усіх присутніх представників ОСББ з прийняттям законопроекту № 1565 «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», який, за словами багатьох експертів, може стати першим кроком до справжньої ґрунтовної реформи житлово-комунальної сфери в Україні.

 

За коментарями звертайтеся:

Місцевий координатор житлово-комунальних програм

Громадянської мережі ОПОРА

Аелітта Олійник

тел: +380509314222