14 травня у Чернігові, в приміщенні міської ради, відбулася презентація Плану дій зі сталого енергетичного розвитку міста Чернігова на 2015-2023 роки (ПДСЕР). У заході взяли участь депутати Чернігівської міської ради, представники енергетичних компаній міста, громадські активісти та журналісти.

План дій зі сталого енергетичного розвитку м. Чернігова на 2015-2023 роки стане одним із питань порядку денного Чернігівської міської ради уже 28 травня.

Місто Чернігів до цієї події готувалося вже давно. З 2008 року поводилися енергоефективні заходи та реалізовувалися ресурсозберігаючі проекти у бюджетній сфері. Завдяки цьому відбулося суттєве зниження витрат води, тепла, газу та електроенергії.

Сьогодні Чернігів – це одне із 17 міст-партнерів Проекту USAID «Муніціпальна енергетична реформа в Україні» (МЕР), в рамках якого члени робочої групи (у складі спеціалістів міськвиконкому Чернігівської міської ради та підприємств основних секторів міського господарства) за участі фахівців Інституту місцевого розвитку розробили План дій зі сталого енергетичного розвитку міста до 2023 року. Як підкреслив представник ІМР – чернігівський План дій один з найкращих в Україні.

Про Проект МЕР та його важливість для міста розповіла координатор житлово-комунальних програм Громадянської мережі ОПОРА: «Проект МЕР підтримує діяльність у сфері енергетики для досягнення загальних цілей та завдань енергетичного сектору України, в тому числі інтеграції з енергетичним законодавством ЄС. Крім того, важливим завданням проекту є значне скорочення викидів парникових газів, які є результатом неналежного використання енергетичних ресурсів на місцевому рівні».

Також  вона додала, що наразі активісти Громадянської мережі ОПОРА, яка є партнером проекту МЕР, проводять широку інформаційно-просвітницьку кампанію у Чернігові (як у оффлайн, так і в онлайн-режимі) для підвищення обізнаності громадськості щодо енергоефективності і відновлюваної енергії, а також стимулювання енергозбереження у багатоквартирних будинках.

DSCF8889

Виконавчий директор ВБО Інститут місцевого розвитку Руслан Тормосов у своїй презентації детально зупинився на етапах Плану дій та основних стратегічних цілях проекту. Так, в результаті впровадження ПДСЕР, відбудеться скорочення викидів парникових газів в атмосферу внаслідок реалізації заходів з енергозбереження, використання енергоефективних технологій та підвищення рівня свідомого ставлення до енергоощадності.

Відповідно до Плану дій, енергоефективні заходи та проекти торкнуться таких секторів: теплопостачання, водопостачання, вуличного освітлення, громадських та житлових будинків, громадського, комунального та приватного транспорту.

Для фінансування проекту впродовж 9 років планується залучати кошти з різних джерел. Всього на реалізацію Плану дій зі сталого енергетичного розвитку міста Чернігова на 2015-2023 роки планується залучити більше 1,3 мільярди гривень.

Один з депутатів міської ради по завершенні презентації зазначив, що програма є достойною, позитивно оцінив той факт, що плануються заходи по тепломодернізації та встановленню засобів обліку. Але на питання, чи буде він голосувати за План дій на сесії, відповів, що потрібно спершу ознайомитися з повною версією ПДСЕР, яка налічує майже 400 сторінок, на предмет того, чи не приховано там якихось «підводних каменів».

Директор КП «Чернігівводоканал» Олександр Шкінь підтримав необхідність впровадження енергоефективних проектів у Чернігові. «Ця програма потрібна місту – немає жодних сумнівів. Звичайно, що тут перетинаються інтереси і споживачів, і постачальників послуг. Зрозуміло, що енергоресурсним компаніям, добре, коли багато споживається їх послуг. Але існує межа платоспроможності населення. Те, що зібрано в цій програмі – це найкраще, що можна було запропонувати нашим підприємствам і нашому місту», - наголосив він.