14 та 15 квітня відбувся черговий етап проекту «Збережи енергію у своєму місті», який організували активісти Громадянської мережі ОПОРА.

Протягом двох днів учасники акції поширювали серед мешканців Рівного інформаційні листівки з практичними порадами щодо збереження енергоресурсів у побуті та з інформацією про причини зростання тарифів на житлово-комунальні послуги.

IMG 4803

Окрім роздачі листівок, активісти Громадянської мережі ОПОРА розмістили на інформаційних дошках біля під’їздів багатоквартирних будинків центрального району Рівного та вулиці Степана Бандери плакати з ґрунтовним переліком заходів, покликаних скоротити споживання електроенергії, води та газу в  побуті.  

Так, серед заходів економії енергії на кухні варто назвати наступні: гріти в чайнику тільки необхідну кількість води; регулярно розморожувати холодильник та не тримати його біля плити; встановити на змішувач води (кран) аераторну насадку, що майже вдвічі скоротить виток води за хвилину. У ванній кімнаті та туалеті – встановити лічильник на воду, що дозволить сплачувати лише за спожите; робити повне завантаження пральної машини та закручувати кран, під час чищення зубів (щохвилини втрачається 10 літрів води); приймати душ замість ванни, що втричі зменшить витрати води. У квартирі загалом варто: вимикати з розетки мобільні телефони, ноутбуки, планшети та іншу техніку після того, як вона зарядиться; вимикати електроприлади з розетки, якщо вони не використовуються; замінити старі лампочки на нові, енергозберігаючі; розмістити за батареями теплозахисні екрани або фольгу – в такому разі тепловіддача збільшиться на 20%; встановити енергозберігаючі вікна.

IMG 4808

Акції «Збережи енергію у своєму місті» проводяться активістами Громадянської мережі ОПОРА в містах-партнерах Проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні». Подібні акції, окрім Рівного, уже відбулися у Дніпропетровську, Івано-Франківську, Чернігові та Павлограді. Наступна акція пройде 18 квітня у Тернополі та буде присвячена відзначенню Українського Дня навколишнього середовища.

Місцевий координатор житлово-комунальних програм 

Громадянської мережі ОПОРА

Ірина Кантарія 

тел.. 067 351 05 85