На публічній дискусії у Сєвєродонецьку 2 квітня  експерти презентували концепцію нової редакції Закону «Про вибори народних депутатів України» і законодавства про місцеві вибори та обговорили актуальні законодавчі новації для підготовки і проведення виборів відповідно до міжнародних демократичних стандартів. Як відомо, наприкінці листопада 2014 р. фракції парламентської більшості зафіксували в Коаліційній угоді, що протягом першого кварталу 2015 року буде запроваджено пропорційну виборчу систему з відкритими списками для обрання українського парламенту, а також - суттєву зміну законодавства про місцеві вибори до кінця липня. Передбачається, зокрема, запровадження пропорційної виборчої системи з відкритими списками для проведення місцевих виборів міських і обласних рад, також проведення виборів міських голів великих міст у два тури за принципом абсолютної більшості.

 

На думку експертів ОПОРИ, влаштовувати наступні місцеві чи парламентські вибори за старою виборчою системою без суттєвих змін недоцільно. Але важливі законодавчі зміни все ще не ухвалено. Відсутність прогресу на шляху виборчої реформи місцевих і парламентських виборів та подальше їх відтермінування можуть призвести до порушення міжнародних зобов’язань, зокрема, перед Євросоюзом, Радою Європи і ОБСЄ, та поставити під загрозу отримання повноцінної міжнародної фінансової і політичної підтримки на шляху реформ.

Денис Ковриженко, радник з юридичних питань Міжнародної фундації виборчих систем (IFES), розповів, що вибори сільських, селищних та міських голів (крім голів великих міст) пропонується проводити за мажоритарною системою відносної більшості, як і передбачено чинним Законом «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів». Відповідно до цієї системи перемагає кандидат, який отримав найбільшу кількість голосів виборців з поміж інших кандидатів. Натомість вибори міських голів великих міст (з кількістю виборців понад 90 000 виборців) пропонується проводити за мажоритарною системою абсолютної більшості. За даної системи висування кандидатів здійснюватиметься місцевою (обласною, міською міста Києва чи міста обласного значення) організацією партії або самовисування. Обраним вважатиметься кандидат, який отримав на свою підтримку більше 50% дійсних голосів виборців. У разі якщо жоден з кандидатів не отримав такої кількості голосів, проводитиметься повторне голосування, до участі у якому допускатимуться два кандидати, які отримали найбільшу кількість голосів виборців.

0 severdonetsk v.reforma

Про особливості запропонованих експертами змін до закону «Про вибори народних депутатів України» розповів аналітик Громадянської Мережі ОПОРА Олександр Клюжев: «В основі законопроекту, розробленого громадськими експертами, покладено пропорційну виборчу систему з відкритими списками. Тобто є  можливість голосування як за партію, так і за конкретного кандидата в її списку. Якщо відповідні зміни будуть прийняті, у бюлетені на парламентських виборах виборець зазначатиме порядковий номер партії і, за бажанням, порядковий номер певного кандидата цієї партії. При цьому, відсутність номеру кандидата свідчитиме про підтримку запропонованого партією порядку кандидатів у списку. Якщо ж не вказати номер партії – бюлетень вважатиметься недійсним. Україна поділятиметься на 28 регіональних округів, межі яких збігатимуться з адміністративно-територіальним устроєм (окрім міста Києва, Дніпропетровської та Донецької областей, де будуть сформовані два округи, і Херсонської області та АР Крим, які об’єднуватимуться в один). У кожному регіоні партіями формуватиметься регіональні списки, які в сумі формуватимуть національний. До розподілу мандатів допускатимуться тільки ті партії, які подолати п’ятивідсотковий бар’єр на всеукраїнському рівні. На повноцінну реформу виборчого законодавства ще є час, а це буквально один-два місяці для того, щоб після прийняття нового закону ЦВК спільно з іншими державними органами змогла повноцінно реалізувати інформаційні кампанії і пояснити людям, за якими новими системами відбуватимуться місцеві вибори і які нові процедури».

0 severdonetsk v.reforma1

На думку Андрія Ігнатьєва, заступника голови  громадської  організації «Суспільна Служба Правової Допомоги», запропоновані для обговорення законопроекти від громадськості є надзвичайно прогресивними в підходах щодо реформування виборчого законодавства і мають багато новацій, головною з яких є, безумовно, перехід до пропорційної виборчої системи з відкритими списками. «Проблема полягає в тому, що не дивлячись на те, що полеміка відносно даної реформи ведеться вже тривалий час, реальних кроків щодо її запровадження, нажаль, не було зроблено. Головне, щоб влада не словом, а ділом  показала що здатна робити реформи в країні, а не лише говорити про них», - відзначив Андрій Ігнатьєв.

0 severdonetsk v.reforma3

Захід відбувався за підтримки проекту USAID "Моніторинг та громадський контроль за ходом політичних процесів в Україні".

Прес-служба Громадянської мережі ОПОРА                                                                                                                           
тел./факс: (044) 286-26-70                                                                                                                                                   
Моніторинг парламенту |Website | Facebook | Twitter (#виборчареформа; #рада8; #опора)