4 та 5 квітня 2015 року активісти Громадянської мережі  ОПОРА  провели у Івано-Франківську акцію «Збережи енергію у своєму місті» в рамках Проекту USAID "Муніципальна енергетична реформа в Україні".

DSC02140

Протягом двох днів у житловому масиві «Каскад» та по вулиці Коновальця, де є висока щільність проживання населення, активісти Громадянської мережі ОПОРА розклеювали біля під’їздів багатоквартирних будинків на інформаційних дошках плакати з порадами щодо енергозбереження у власних квартирах. Жителі багатоповерхівок охоче ділилися інформацією щодо власного досвіду створення ОСББ та методів збільшення енергоефективності і впорядкування будинків.

Бесіди з активістами іноді викликали у людей здивування та занепокоєння власною недбалістю у поводженні з ресурсами: наприклад, резонанс викликала інформація про те, що з несправного крану витікає на 500 л більше води за добу. Зокрема, ефективність використання води, цікавила у зв’язку з підвищення тарифів з 1 травня.

DSC02142

Цікаво, що буклети «10 порад як зберегти тепло у Вашій оселі»  отримали найбільш схвальні відгуки, тому жителі Івано-Франківська просили оприлюднити цю інформацію з засобах масової інформації та в соціальних мережах.

Окрім того, у найбільш людних місцях центру Івано-Франківська активісти розповсюджували буклети «Чому зростають тарифи», де розкрита головна причина різкого підвищення тарифів та прості поради щодо економії комунальних ресурсів. Зі слів деяких франківчан, їх не цікавить причина підвищення тарифів та методи подолання фінансового навантаження на їхні родини шляхом економії. Більшість з них цікавилась чи є в буклеті інформація про субсидії – отже державна кампанія стосовно субсидіювання не досягає усієї цільової аудиторії. За оцінками активістів, найприкріше було те, що про субсидіями цікавилися люди молоді, середнього рівня достатку.

DSC02118

Разом із тим, у активістів ОПОРИ утвердилося переконання, що навіть найпоказовіша кампанія щодо субсидій не вирішать проблеми тепловтрати в багатоповерхових будинках, неефективного використання води, недбалого користування електроприладами та газом. Це говорить про те, що потрібно провести не один просвітницький захід та роз’яснювальну акцію, щоб донести європейські цінності ресурсоспоживання та досягти бережливого використання ресурсів населенням міст України.

Кінцевою метою проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні» (МЕР) є підвищення енергетичної безпеки України. Разом із тим, збільшена енергоефективність кінцевого споживання у комбінації з енергоплануванням та збільшеним виробництвом чистої енергії у містах скоротять споживання традиційної енергії в Україні. Це у свою чергу скоротить викиди парникових газів та витрати на імпортні енергоносії. Важливу роль в цих процесах відіграє свідоме ставлення населення міст-партнерів проекту МЕР, до числа яких входить і Івано-Франківськ, до споживання ресурсів, в тому числі – електроенергії, газу, води, теплової енергії тощо. 

Місцевий координатор житлово-комунальних програм

Громадянської мережі ОПОРА

Аліна Брезіцька

тел: 0636859528