Проводити місцеві вибори за старою виборчою системою без суттєвих змін не доцільно, а важливі законодавчі зміни все ще ухвалено. Відсутність прогресу на шляху виборчої реформи місцевих і парламентських виборів та подальше їх відтермінування можуть призвести до кризи довіри громадськості й експертного середовища до правлячої більшості, порушення міжнародних зобов’язань, зокрема, перед Євросоюзом, Радою Європи і ОБСЄ, та поставити під загрозу отримання повноцінної міжнародної фінансової і політичної підтримки на шляху реформ. Саме тому експерти Громадянської мережі ОПОРА, Українського незалежного центру політичних досліджень та Інтерньюз-Україна розробили концепцію нової редакції Закону «Про вибори народних депутатів України» і про місцеві вибори, базуючись на міжнародних демократичних стандартах і практиках, та презентували їх основні положення під час публічної дискусії про виборчу реформу 31 березня, у Луцьку.

Наприкінці листопада 2014 р. фракції парламентської більшості зафіксували в Коаліційній угоді, що протягом 1 кварталу 2015 року буде запроваджено пропорційну виборчої системи з відкритими списками для обрання українського парламенту, а також суттєву зміну законодавства про місцеві вибори до кінця липня. Передбачається, зокрема, запровадження пропорційної виборчої системи з відкритими списками для проведення місцевих виборів міських і обласних рад та вибори міських голів великих міст у два тури за принципом абсолютної більшості.

0 volyn vyborcha reforma

Під час заходу експерт Громадянської мережі ОПОРА Ольга Коцюруба розповіла про те, які зміни до закону «Про вибори народних депутатів» пропонують громадські організації. «Однією з пропозицій зміни виборчої реформи є перехід до пропорційної виборчої системи з відкритими регіональними списками. Це є той пункт, який записаний у коаліційній угоді і з яким погодились усі парламентські фракції, які сьогодні входять до коаліції. Позитив цієї системи полягає в тому, що буде посилена роль партій і не передбачено самовисування, що в результаті призведе до структуризації парламенту. Разом з тим в цій системі включений і регіональний компонент, отже, буде прив’язка депутата до конкретного регіону», - відзначила Ольга Коцюруба.

Про зміни, які передбачаються у виборчому законодавстві щодо виборів депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів розповів радник з юридичних питань Міжнародної фундації виборчих систем (IFES) Денис Ковриженко. «В коаліційній угоді йдеться про декілька речей: зменшення кількісного складу місцевих рад на 30%, проведення усіх виборів до місцевих рад, крім сільських та селищних, за системою із відкритими партійними списками, а також проведення виборів міських голів великих міст у два тури. Разом з тим, громадськістю пропонується всі вибори, окрім до обласної ради та міської великих міст, проводити у мажоритарній системі з багатомандатним округом. При цьому можливе самовисування. Це дозволить обрати п’ять найпопулярніших кандидатів цього округу, а також уникнути маніпуляцій. Модель виборчої системи для виборів до обласних рад варто прив’язати до парламентських виборів, принаймні таким є зарубіжний досвід виборів до регіональних рад. Тобто для обласного рівня має застосовуватись система відкритих списків. Таку ж модель можна застосовувати і для великих міст», - зазначив Денис Ковриженко.

0 volyn vyborcha reforma2

Крім того, експерти наголосили на тому, що процес реформування виборчого законодавства має базуватися на принципах відкритості, прозорості та інклюзивності з ключовою роллю Парламенту і профільного Комітету Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя, а також залученням експертного середовища до розробки відповідних законодавчих змін.

.

Захід здійснювався за підтримки проекту USAID "Моніторинг та громадський контроль за ходом політичних процесів в Україні" та Уряду Канади.

Прес-служба Громадянської мережі ОПОРА                                                                                                          
тел./факс: (044) 286-26-70                                                                                                                                                  
Моніторинг парламенту |Website | Facebook | Twitter (#виборчареформа; #рада8; #опора)