31 березня у Миколаєві відбулася публічна дискусія на тему «Виборча реформа по-справжньому». Учасниками «круглого столу» стали журналісти, представники виборчих комісій, депутати місцевих рад та помічники народних депутатів. Ідеями новацій виборчого законодавства і прогнозами щодо місцевих виборів ділилися експерти - Ольга Айвазовська, координатор виборчих і парламентських програм Громадянської мережі ОПОРА, та менеджер Групи з реформування виборчого законодавства Реанімаційного пакету реформ Олена Чебаненко.

На думку Ольги Айвазовської, в Україні можливі три сценарії проведення місцевих виборів:

  • вибори 25 жовтня 2015 року зі змінами у законодавстві, зокрема проведення виборів за відкритими пропорційними списками;
  • вибори за нині діючим законодавством;
  • вибори будуть проведені навесні, через 2 роки або взагалі будуть перенесені на невизначений термін.

Що стосується останнього сценарію, то, за словами Ольги Айвазовської, він на сьогоднішній день є неконституційним і найбільш ризикованим для України. «Якщо на офіційному рівні буде прийнято таке рішення, то насамперед від нас відвернуться міжнародні партнери, ми втратимо технічну і частково кредиторську допомогу, а також не зможемо пояснити, чому ми не мали такого прогресу в питаннях децентралізації і реформах місцевого самоврядування», - зазначила координатор виборчих і парламентських програм Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська.

0 mykolaiv vyborcha reforma

Крім того, Ольга Айвазовська зауважила, що сьогодні зміни необхідні не тільки у виборчому законодавстві, а й у складі Центральної виборчої комісії, члени якої працюють більше встановленого Законом строку. За її словами, зараз ведеться дискусія з приводу заміни членів ЦВК.

В свою чергу Олена Чебаненко наголосила, що на окупованих Російською Федерацією територіях проводити вибори варто за окремим законом, який врахує ті складні обставини, в яких ці території перебувають.

Учасники публічної дискусії цікавились не тільки змінами законодавства, але й розпитували про перспективу зменшення депутатського корпусу, а також можливість відкликання депутатів у зв’язку с невиконанням покладених на них обов’язків.

0 mykolaiv vyborcha reforma2

«Цікаво було поспілкуватися з громадськістю. Зокрема у тому контексті, що люди, які прийшли до нас на круглий стіл, – це люди, які можливо зовсім не пов’язані безпосередньо з виробленням політики, тим не менше переживають за те, яким чином це відбувається, насправді спробували зрозуміти нас і критично подивитися на те, що ми пропонуємо. Лунали досить таки наполегливі наголоси на тому, що люди, які займаються організацією виборів кожної виборчої кампанії, тобто люди, які працюють у виборчих комісіях, які мають досвід вирішення оперативних проблем, які виникають у нас постійно і незалежно від того, що говорить про це закон, вони мають бути почуті. Вони мають бути залучені до дискусій, можливо не тільки на регіональному рівні», - поділилась своїми враженнями від заходу в ефірі миколаївського інтернет-каналу «ПН TV» Олена Чебаненко.

«Лише тут я чула, щоб у районні ради обирались теж за пропорційною системою з відкритими списками, тобто ніякої «мажоритарки», навіть в багатомандатних округах. До того ж це говорили депутати районної ради. А ще тут дискусія була більш широкого формату, про політику, а не лише про виборчий процес. Приємно, що вибори і саме виборчу реформу в Миколаєві бачать в системі координат загальних проблем і в держави, і політичної хвороби росту суспільства, а не лише норм виборчого законодавства», - додала  в свою чергу Ольга Айвазовська

Експерти наголосили на тому, що процес реформування виборчого законодавства має базуватися на принципах відкритості, прозорості та інклюзивності з ключовою роллю Парламенту і профільного Комітету Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя, а також залученням експертного середовища до розробки відповідних законодавчих змін.

Захід відбувався за підтримки проекту USAID "Моніторинг та громадський контроль за ходом політичних процесів в Україні".

Прес-служба Громадянської мережі ОПОРА                                                                                
тел./факс: (044) 286-26-70                                                                                                                                        
Моніторинг парламенту |Website | Facebook | Twitter (#виборчареформа; #рада8; #опора)