Сьогодні, 25 березня, рішенням сесії Запорізької міської ради був затверджений План сталого енергетичного розвитку міста Запоріжжя на 2015-2030 роки (ПДСЕР). План розрахований на період до 2030 року, і результатом його впровадження стане оновлення міських громадських, житлових будівель та систем енергозабезпечення міста.

Для реалізації ПДСЕР заплановано впровадження ряду інвестиційних проектів та енергоефективних заходів. Основні енергетичні цілі ПДСЕР Запоріжжя ґрунтуються на тезисі «Від імпорту енергії до її експорту», що включає наступне:

  • Зниження в 3 рази потреби в тепловій енергії на опалення в 2 418 житлових та 361 громадських будівлях Запоріжжя;
  • Зниження в 3 рази споживання природного газу в системі теплопостачання;
  • Заміщення природного газу в бюджетній сфері та системі гарячого водопостачання міста місцевим паливом та енергією на 100%;
  • Заміщення 100 МВт електроенергії з невідновлювальних джерел (енергоринку) за рахунок будівництва комунальних електростанцій на відновлювальних джерелах.

Передбачається, що реалізація Плану призведе до розвитку будівельної галузі, інфраструктури міста та підвищення соціально-економічних показників, розвитку місцевого бізнесу та створення нових робочих міст. Впровадження ПДСЕР також інспірує покращення екологічної ситуації у Запоріжжі, економії коштів мешканців міста та місцевого бюджету і додаткових надходжень до міської казни.

Влада Запоріжжя обіцяє, що реалізація заходів цього Плану розпочнеться одразу після його ратифікації Європейською комісією цього року.

ПДСЕР було розроблено відповідно до зобов’язань згідно Європейської ініціативи «Угода мерів». Розробку цього Плану, в рамках Проекту «Муніципальна енергетична реформа в Україні», здійснило ТОВ «ЕСКО «Екологічні системи». В свою чергу, Громадянська мережа ОПОРА координувала кампанію обговорення цього документу з громадськістю та зацікавленими сторонами. Надалі ОПОРА здійснюватиме моніторинг впровадження енергоефективних заходів, передбачених у місті даним Планом дій.

За коментарями звертайтесь: 

Богдан Горобчук,

прес-секретар житлово-комунальних програм

Громадянської мережі ОПОРА

063 583 52 80

Катерина Коротченко,

Місцевий координатор житлово-комунальних програм

Громадянської мережі ОПОРА

050 500 65 77

Громадянська мережа ОПОРА — це неурядова, позапартійна і фінансово незалежна всеукраїнська мережа громадських активістів. Ми об'єдналися з метою активізації громадської участі в політичному процесі, шляхом вироблення і впровадження моделей впливу громадян на діяльність органів державної влади та місцевого самоврядування.