17 березня 2015 р. у Харкові відбувся круглий стіл на тему “Виборча реформа по-справжньому”, що проводиться  групою неурядових організацій у складі Громадянської мережі ОПОРА, Українського незалежного центру політичних досліджень та Інтерньюз-Україна за підтримки проекту USAID "Моніторинг та громадський контроль за ходом політичних процесів в Україні". Під час дискусії експерти презентували розроблену ними концепцію нової редакції Законів “Про вибори народних депутатів України” і “Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів”.

0 KS Kharkiv 17.03

Викладаючи зміст пропорційної виборчої системи з відкритими списками для парламентських і місцевих виборів, експерти Олена Чебаненко та Євген Радченко наводили аргументи «за» і «проти» необхідних законодавчих змін.

Олена Чебаненко, менеджер Групи з реформування виборчого законодавства Реанімаційного пакету реформ, зауважила: «Чому саме такий вибір ми зробили? Дуже коротко розкажу. На наш погляд, те, що ми пропонуємо, дозволяє забезпечити основні принципи виборчого права, зокрема загальність і рівність, виборці отримують значно більші можливості впливати на подальшу конфігурацію Верховної Ради України. У регіонах політичні партії стають більш зацікавленими у залученні місцевих авторитетних особистостей з громадського середовища і експертів, як привабливий аргумент під час виборчої кампанії через включення їх до регіональних виборчих списків. За такої виборчої системи ми, у будь-якому випадку, за результатами отримаємо повне укомплектування Верховної Ради, тобто обрання 450-ти депутатів, а не те, що у нас часто буває після парламентських виборів, коли повний конституційний склад не може бути сформований, в принципі, що ми маємо і зараз, не всі депутати були обрані».    

Євген Радченко, директор з розвитку “Інтерньюз-Україна”, головний експерт Групи з реформування виборчого законодавства Реанімаційного пакету реформ, відзначив: «Чи варто застосувати багатомандатну мажоритарну виборчу систему саме на рівні областей, виборів у великих містах? Звичайно, можна про це говорити й треба про це говорити. Однак, треба розуміти функціонал рад, який буде нестися після децентралізації. На цьому рівні вже буде достатньо багато політичних рішень, а не тільки питання комунального господарства».

Під час жвавого обговорення між експертами та представниками політичних партій найбільшої дискусійності набули питання прохідного бар’єру, імперативного мандату, а також розміру виборчої застави. 

Увечері експерти Олена Чебаненко та Євген Радченко мали можливість донести телеглядачам пропозиції щодо виборчої реформи, розроблені ОПОРОЮ, УНЦПД, Інтерньюз-Україна за підтримки Міжнародної фундації виборчих систем, у телепрограмі «Отражение-Відзеркалення» (телеканал АТН) та «Насправді» (телеканал «Simon»). 

(Відеозапис програми «Отражение-Відзеркалення», телеканал АТН)

(Відеозапис програми «Насправді», телеканал Simon)

Прес-служба Громадянської мережі ОПОРА
тел./факс: (044) 286-26-70
Моніторинг парламенту |Website | Facebook | Twitter (#виборчареформа; #рада8; #опора)