18 березня о 14:08 Верховна Рада України прийняла за основу і в цілому законопроект №1892 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування деяких неприбуткових організацій», що повертає ОСББ та ЖБК статус неприбуткових організацій.

За це рішення проголосували 246 народних обранців, жоден з присутніх у сесійній залі нардепів не голосував проти та не натис кнопки «Утримався». Так, «За» цей законопроект проголосували 113 народних обранців з фракції «Блоку Петра Порошенка», 60 – з «Народного фронту», 19 – з «Самопомочі», 14 – з «Радикальної партії», 9 – з «Опозиційного блоку», 8 – з «Батьківщини», 6 – з депутатської групи «Відродження» та 2 – з «Воля народу».

Голова Верховної ради України Володимир Гройсман на вимогу громадськості поставив на голосування проект закону № 1892 за основу і в цілому, пояснивши народним депутатам, що не можна заставляти чекати 7 млн. українців, які живуть в будинках ОСББ і ЖБК.

В ході розгляду проекту закону народний депутат Віктор Хомутиннік заявив, що до народних депутатів надійшло дуже багато листів від об’єднань співвласників багатоквартирних будинків на підтримку законопроекту №1892, що вказує на необхідність його прийняття. Лідер фракції «Самопоміч» Олег Березюк наголосив, що даний закон повинен вступити в дію не пізніше 1 квітня, тому ухвалювати його потрібно негайно.

Нагадаємо, напередодні розгляду, у вівторок 17 квітня,перед Верховною Радою України пройшла акція підтримки законопроекту №1892. В акції взяли участь понад 100 активістів – представники ОСББ та ЖБК з Києва, Луцька, Херсону, Запоріжжя, Дніпропетровська, Житомира, Хмельникого, Сум, Павлограда, Львова та багатьох інших міст, а також члени Громадянської мережі ОПОРА та інших громадських організацій. Учасники акції закликали народних депутатів підтримати законопроект №1892 за основу і в цілому.

«ОСББ та ЖБК зараз – це і є ті згуртовані співвласники багатоквартирних будинків, які вже сьогодні вкладають кошти в енергофективні заходи у своїх будівлях. Члени ОСББ та ЖБК зараз роблять те, чому мала би активно сприяти, або хоча би не перешкоджати, держава – знижують енергоспоживання, підвищують енергоефективність та продовжують термін служби власних домівок. Неприбутковий статус ОСББ – це необхідність, і тому ми вітаємо сьогоднішнє рішення Верховної Ради», - зазначила один із організаторів акції, керівник житлово-комунальних програм Громадянської мережі ОПОРА.

Нагадаємо, що 1 січня 2015 року набули чинності зміни до Податкового кодексу, за якими ОСББ та ЖБК втратили статус неприбуткових організацій і були переведені на загальну систему оподаткування та опинилися під загрозою сплати податку на прибуток з коштів, що акумулюються на капітальний ремонт і заходи з енергоефективності.

Громадянська мережа ОПОРА закликає Президента України невідкладно підписати проект закону №1892 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування деяких неприбуткових організацій».

Громадянська мережа ОПОРА — це неурядова, позапартійна і фінансово незалежна всеукраїнська мережа громадських активістів. Ми об'єдналися з метою активізації громадської участі в політичному процесі, шляхом вироблення і впровадження моделей впливу громадян на діяльність органів державної влади та місцевого самоврядування.