На численні вимоги ОСББ та ЖБК з усієї України Верховна Рада України на цьому пленарному тижні планує розглянути проект закону №1892  «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування деяких неприбуткових організацій»,  що повертає ОСББ та ЖБК до переліку неприбуткових організацій.

Громадянська мережа ОПОРА однозначно підтримує прийняття даного закону, оскільки в інакшому випадку ОСББ та ЖБК опиняться під загрозою зникнення.

 

001

З1 січня 2015 року набули чинності зміни до Податкового кодексу, за якими ОСББ та ЖБК втратили статус неприбуткових організацій і були переведені на загальну систему оподаткування.  Через таку зміну з усіх коштів,  які ОСББ та ЖБК акумулюють на капітальний ремонт і заходи з енергоефективності,  їм доведеться сплачувати податки.

Можна припустити, що таким чином Кабінет Міністрів України очікує, що, позбавивши ОСББ статусу неприбуткових організацій, отримає додаткові податкові надходження.  Ми переконані, що високопосадовці глибоко помиляються: у випадку, якщо зміни до Податкового кодексу залишаться чинними, податкові надходження від ОСББ не лише не зростуть, а ще й знизяться.

Для цього є ряд наступних причин:  

 

  1. Частка ОСББ, які мають доходи від оренди допоміжних приміщень, є нікчемно малою серед усіх ОСББ, яких в Україні близько 16 тисяч. Натомість більшість ОСББ таких доходів ніколи не мали і не матимуть - адже в більшості будинків відсутні допоміжні приміщення (підвали, горища тощо), придатні для оренди. Отже, «вівці» просто не мають тієї «вовни», яку збирається стригти Уряд.
  2. Внески в ОСББ мають цільовий характер, і їх збирається рівно стільки, скільки планується витратити. Такий «баланс» можна робити, відмовившись від проведення ремонтних робіт, так як витрати на ремонт потребують накопичення коштів та мають сезонний характер, який не співпадає зі звітним податковим періодом.
  3. На жаль, буде частина ОСББ не впорається з новим для них обліком (вони побояться погроз і залякувань податківців на місцях, що вже мають місце) і де-факто припинять роботу. Саме примушування до сплати «авансових внесків»,  нова і не притаманна для діяльності ОСББ система податкового обліку найбільше турбують зараз ОСББ.
  4. Щоб спростити собі життя і уникнути сплати податку на прибуток,  значна частина ОСББ переведе свої кошти «в тінь» скидаючись готівкою «в шапку». Слід прогнозувати,  що в результаті надходження від ОСББ єдиного соціального внеску та податку з доходів фізичних осіб впадуть.

 

Таким чином, у разі не підтримання 17 на цьому пленарному тижні Верховною Радою України законопроекту №1892, тобто якщо ОСББ та ЖБК і надалі будуть позбавлені статусу неприбуткових організацій, частина ОСББ «пристосується» до нових умов, максимально знизивши «базу оподаткування», частина ж – припинить роботу, спричинивши хвилю соціальної напруги.

Позбавлення ОСББ та ЖБК статусу неприбуткових – це хибний шлях.

Досвід інших країн свідчить про те, що саме згуртовані співвласники багатоквартирних будинків за підтримки держави стають рушійною силою проведення термомодернізації будинків. Саме широкомасштабна термомодернізація дає поштовх розвитку економіки, створенню робочих місць, збільшенню податкових надходжень до бюджетів усіх рівнів.

ОСББ та ЖБК в Україні – це і є згуртовані співвласники багатоквартирного будинку, які вже сьогодні вкладають кошти, у т.ч. запозичені в банках, в енергофективні заходи у своїх будинках. Люди створюють комфортні умови проживання, знижують енергоспоживання, підвищують енергоефективність та продовжують термін служби власних домівок. Для підтримки цього руху необхідно повернути притаманний ОСББ та ЖБК статус неприбуткових організацій.

З огляду на вищевикладене, Громадянська мережа ОПОРА закликає Верховну Раду України прийняти проект закону №1892 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування деяких неприбуткових організацій»,  що повертає ОСББ та ЖБК до переліку неприбуткових організацій, – за основу і в цілому як закон.

Громадянська мережа ОПОРА 

 

 

Детальніше:
Богдан Горобчук, 
прес-секретар житлово-комунальних програм 
Громадянської мережі ОПОРА
+38(063)583-52-80 
[email protected]