Лише 7 місяців залишилося до місцевих виборів в Україні, а ґрунтовних змін для їх якісного проведення відповідно до міжнародних демократичних стандартів за останні 3 місяці роботи новобраного Парламенту все ще не вироблено. Саме тому у Києві 12 березня відбувся круглий стіл про місцеві вибори за спільної ініціативи Комітету Верховної Ради з питань правової політики і правосуддя та групи громадських організацій у складі Громадянської мережі ОПОРА, Міжнародної фундації виборчих систем, Інституту виборчого права, Українського незалежного центру політичних досліджень (УНЦПД), Інтерньюз-Україна та Реанімаційного пакету реформ (РПР). Під час заходу виборчі експерти презентували декілька концепцій нового законодавства про місцеві вибори і разом з народними депутатами, членами ЦВК, представниками міжнародних організацій обговорили подальші кроки виборчої реформи.

КОНЦЕПЦІЯ нової редакції закону про місцеві вибори

 

Наприкінці листопада 2014 р. фракції парламентської більшості зафіксували в Коаліційній угоді, що протягом 1 кварталу 2015 року буде запроваджено пропорційну виборчої системи з відкритими списками для обрання українського парламенту, а також суттєву зміну законодавства про місцеві вибори до кінця першого півріччя. Передбачається, зокрема, запровадження пропорційної виборчої системи з відкритими списками для проведення виборів міських і обласних рад та вибори міських голів великих міст у два тури за принципом абсолютної більшості. Під час заходу було представлено три документи: концепцію змін до законодавства про місцеві вибори, розроблену Громадянською мережею ОПОРА, УНЦПД та Інтерньюз-Україна, іншу концепцію від Комітету виборців України та проект закону про місцеві вибори, розроблений на замовлення Асоціації міст України.

До учасників круглого столу звернулася із вступним словом заступник Голови Верховної Ради Оксана Сироїд («Самопоміч») і відзначила, що Парламент  вже запізнюємося з виборчою реформою, а у відповідні законодавчі зміни потрібно інкорпорувати принципи і заходи щодо децентралізації влади. З такою думкою погодився Андрій Магера, заступник Голови ЦВК, який наголосив: «Дешевої демократії не буває. Необхідно наводити лад з адміністративним устроєм».

У свою чергу Ольга Айвазовська, координатор виборчих і парламентських програм Громадянської мережі ОПОРА, наголосила на тому, що наразі положення коаліційної угоди про виборчу реформу парламентських і місцевих виборів не виконуються, що може призвести до втрата довіри суспільства до провладної більшості й інші політико-правових наслідків. З іншого боку, парламентарі Олег Купрієнко («Радикальна партія») та Руслан Сидорович («Самопоміч») висловили думку про те, що Коаліційна угода не є догмою і її треба адаптувати до поточних політичних умов.

На думку народного депутат Сергія Соболєва («Батьківщина»), первинним є  питання визначення компетенцій та повноважень місцевих органів влади, а далі вже  -  виборча система.  Водночас Євген Радченко, директор з розвитку «Інтерньюз-Україна», наголосив на тому, що перехід на пропорційну систему з відкритими списками сприятиме розвитку партій та запобіганню практики підкупу виборців і політичної корупції.  

На завершення заходу Голова Комітету ВРУ з питань правової політики і правосуддя Руслан Князевич («Блок Петра Порошенка») подякував експертам і громадськості за плідну співпрацю та відзначив, що Комітет продовжить роботу щодо розробки консолідованого проекту законодавчих змін до закону про місцеві вибори і надалі залучатиме експертне середовище до такої діяльності.

 


Created with flickr slideshow.
Прес-служба Громадянської мережі ОПОРА                                                                                  
тел./факс: (044) 286-26-70                                                                                                                                        
Моніторинг парламентуWebsite | Facebook | Twitter (#виборчареформа; #рада8; #опора)