Верховна Рада проголосувала у першому читанні законопроект № 1565 "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку". За таке рішення проголосували 250 депутатів.

Згідно з пояснювальною запискою, метою проекту є вирішення проблем з реалізації права власності у багатоквартирному будинку, пов’язаних з необхідністю створення умов для ефективної експлуатації та утримання спільного майна таких будинків, а також визначення альтернативних методів управління.

Профільні комітети та деякі депутати перед голосуванням підтримали прийняття цього Закону у першому читанні, проте висловилися за необхідність його доопрацювання та усунення деяких суперечностей.

Що нам дасть новий Закон про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку?

Дмитро Левицький, юрист ВБО "Інститут місцевого розвитку", заступник голови ОСББ "Молодіжний-15":

"Для мене законопроект важливий насамперед тим, що він дає реальне "право голосу" співвласникам багатоквартирних
будинків. Адже за ним у кожному багатоквартирному будинку, навіть якщо в ньому не створено ОСББ, співвласники матимуть реальний юридичний механізм прийняття спільних рішень - про зміну ЖЕКа, про капітальний ремонт тощо.

Ще одне важливе нововведення проекту стосується безпосередньо ОСББ: законопроект пропонує відмовитися від поділу співвласників будинку, в якому створено об’єднання, на "членів" і "нечленів". Завдяки цьому всі співвласники багатоквартирних будинків на практиці стануть рівними в своїх правах і обов’язках".

Тетяна Бойко, координатор житлово-комунальних програм Громадянської мережі ОПОРА:

"Насамперед, ми отримаємо можливість максимально проявляти своє волевиявлення щодо питань управління багатоквартирним будинком (демократизація відносин у житловій сфері).

По-друге, відповідальність за неналежне утримання будинку не перекладатиметься на когось, адже передусім за своє спільне майно відповідають самі співвласники будинку (або організації чи особи, котрим було передано співвласниками право на утримання будинку).

По-третє, має зникнути монополія ЖЕКів на утримання будинків, натомість з'явиться конкурентний ринок для компаній, котрі надаватимуть послуги з утримання багатоквартирних будинків на договірній основі. Це, своєю чергою, сприятиме збільшенню кількості робочих місць та розвитку економії.

Вишенька на торті — енергоефективність.

Коли можна буде без перешкод приймати спільні рішення щодо долі власного будинку, то власники за бажання (а, з огляду на рахунки за комунальні послуги за останній місяць, таке бажання вже назріло) зможуть легко впроваджувати енергоощадні заходи у своїх будинках. Попит українців на енергомодернізацію стимулюватиме інтерес інвесторів та кредиторів, які допоможуть реалізовувати енергоефективні проекти у багатоквартирних будинках. Це наш шлях до економії енергоресурсів на 40-60 % та незалежності від поставок російського газу".

Детальніше:
Тетяна Бойко, координатор
житлово-комунальних програм
Громадянської мережі ОПОРА
(063) 617 97 60

11565