11 грудня у міській раді міста Херсон видбулася презентація Плану сталого енергетичного розвитку міста Херсон.

Андрій Міцкан, заступник керівника проекту “Муніципальна енергетична реформа України” зауважив: “Місто Херсон приєдналося до Угоди Мерів – об’єднання європейських міст, що змінюють свою енергетичну та кліматичну політику згідно Плану 20-20-20. За допомогою USAID у 2011 році було розроблено Муніципальний енергетичний план до 2020 року. У травні 2014 року, місто Херсон почало розробку Плану сталого енергетичного розвитку з метою формування довгострокової кліматичної політики міста. Ця робота також виконується завдяки підтримки USAID, у рамках проекту “Муніципальна енергетична реформа у Україні” .

Він розповів, що документ розроблено на період до 2030 року.

Розробка SEAP Херсону виконана енергосервісною компанією “Екологічні Системи” разом з комунальними компаніями міста та групою компаній ТЕПЛОТЕХНІКА (розробником схеми теплопостачання Херсону). У SEAP враховані результати проекту Світового банку та пропо- зиції енергоаудиторської компанії Оптім-Енерго. Розробка SEAP Херсону побудована на базі Муніципального енергетичного плану. 

SEAP Херсону реалізується трьома блоками інвестиційних проектів у період 2015-2025 рр. Основні капіталовкладення пропонуються у секторі термомодернізації багатоповерхових жи- тлових будівель та громадських будівель міста. Другий блок інвестиційних проектів спрямо- вано на модернізацію системи централізованого теплопостачання міста, що теж потребує значних капіталовкладень. Третій блок інвестиційних проектів спрямовано на модернізацію системи вуличного освітлення та системи водопостачання. 

SEAP Херсону створює реальну європейську кліматичну політику міста. Внаслідок реалі- зації SEAP, Херсон прагне скоротити викиди СО2 щонайменше на 20% до 2030 року.