Чернівецьке представництво Громадянської мережі ОПОРА звернулось до УМВС в Чернівецькій області та до Центральної виборчої комісії (ЦВК) з проханням перевірити законність перерахування на агітацію на телеканалі "Новий канал" 2,6 мільйонів гривень з виборчого фонду кандидата-мажоритарника від "Блоку Петра Порошенка" в 204-му виборчому окрузі Володимира Куліша.

Зокрема, ЦВК перенаправила звернення ОПОРИ до Головного Управління Міністерства внутрішніх справ України в Чернівецькій області для перевірки вказаних у зверненні обставин та вжиття заходів відповідно до законодавства.

Наразі УМВС України в Чернівецькій обл. повинно прийняти рішення про відкриття або не відкриття кримінального провадження щодо вказаних у зверненні фактах.

В остаточному фінансовому звіті кандидата в народні депутати Володимира Куліша в 204 виборчому окрузі (електронна фотокопія доступна за посиланням) активістів ОПОРИ зацікавив факт перерахунку коштів на агітацію на одному з національних телеканалів в особливо великих розмірах 2 610 752 грн. Відповідно до додатків до фінансового звіту щодо надходжень на поточний рахунок виборчого фонду Володимира Куліша добровільних внесків фізичних осіб 9 жовтня на цей рахунок фізичними особами було переведено суму 2 610 752 грн. Згідно з відомостями про використання коштів виборчого фонду кандидата в народні депутати України Володимира Куліша, того ж дня, 9 жовтня, цю ж суму, 2 610 752 грн, було перераховано ТОВ “Новий канал” (за оплату ефірного часу на телебаченні згідно з рахунком № СФ-00000326 від 09/10/2014 р.).

У зв'язку з тим, що спостерігачами ОПОРИ не було зафіксовано реклами за кандидата в народні депутати в 204 окрузі Володимира Куліша на вказаному телеканалі, ОПОРА звернулася до ЦВК з проханням перевірити, чи не були перераховані кандидатом 2,6 млн грн використані для розміщення політичної реклами "Блоку Петра Порошенка", від котрого Володимир Куліш і був висунутий кандидатом у 204 виборчому окрузі. Нагадаємо, що фінансування виборчої кампанії політичної партії повинно здійснюватися за кошти виборчого фонду політичної партії, а не кандидата.

0 answerCEC Kulish

Також ОПОРА звернулася до ТОВ “Новий канал” з проханням надати інформацію, яку саме рекламу було розміщено на 2,6 млн грн та коли вона транслювалася, адже спостерігачами ОПОРИ реклами за кандидата в 204 виборчому окрузі Володимира Куліша в ефірі "Нового каналу" помічено не було. Станом на 5 грудня відповіді від ТОВ “Новий канал” ОПОРІ не надійшло.

Наголошуємо, що відповідно до ч.6 ст.68 ЗУ «Про вибори народних депутатів» зазначено, що кандидати у депутати, зареєстровані у загальнодержавному окрузі, можуть здійснювати передвиборчу агітацію за кошти виборчого фонду партії. Використання власних коштів партій, кандидатів у депутати чи коштів з інших джерел для проведення передвиборної агітації, у тому числі з ініціативи виборців, забороняється.

Окрім того, згідно зі статтею 1591 Кримінального кодексу України, надання фінансової (матеріальної) підтримки у великому розмірі для здійснення виборчої кампанії кандидату, політичній партії (блоку), з порушенням встановленого законом порядку… карається обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк. Великим розміром у цій статті визнається розмір суми грошей, вартість майна чи вигод майнового характеру, що перевищує тридцять мінімальних розмірів заробітної плати.

Детальніше:
Григорій Сорочан, тел.: +380636286772, g.sorochan(at)opora.org.ua
Надія Вірна, тел.: +380502104847, [email protected]
 
Чернівецьке представництво Громадянської мережі ОПОРА відкрило гарячу лінію за номером 099 010 65 51. Важливу інформацію можна знайти на сайті Чернівецького представництва Громадянської мережі ОПОРА http://oporacv.org та на сторінці в Facebook – https://www.facebook.com/oporaChernivtsi
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з вересня 2014 року, Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.
 
Twitter: https://twitter.com/opora (@opora)