Кандидати у народні депутати в округах Чернівецької області в районах здебільшого використовували газети для розміщення агітації, а в Чернівцях – телебачення. Такі висновки можна зробити, проаналізувавши остаточні фінансові звіти про надходження та витрати коштів виборчих фондів кандидатів-мажоритарників Чернівецької області в розрізі витрат на використання ЗМІ в передвиборчій агітації.

Так, згідно аналізу, який здійснило Чернівецьке представництво Громадянської мережі ОПОРА, на передвиборчу агітацію кандидати в одномандатних округах Чернівецької області офіційно витратили майже 7 мільйонів 280 тисяч гривень. З них майже п’ять з половиною мільйонів гривень з цієї суми кандидати витратили на розміщення політичної реклами в засобах масової інформації. Вказані суми не є остаточними, адже фінансові звіти подали менше половини зареєстрованих кандидатів (22 з 59 кандидатів).

Витрати кандидатів різнились від округу, в котрому вони балотувались. Зокрема, у 201 окрузі (м. Чернівці) більшість кандидатів вирішили акцентувати увагу на телебаченні. Якщо візьмемо для аналізу трійку лідерів – Наталію Якимчук, Миколу Федорука та Віталія Михайлішина, то за телеефіри вони сплатили 328 743 грн. Витрати у них на розміщення агітаційних матеріалів у друкованих виданнях поступились навіть витратам на радіо (62 960 грн проти 123 967 грн) Переможець виборчих перегонів Микола Федорук найбільше витратив коштів якраз на рекламу на телебаченні.

C 201

Кардинально протилежна картина в 202 виборчому окрузі (м. Сторожинець). Зважаючи, що до меж округу входять переважно села, кандидати рекламувались переважно в друкованих ЗМІ. Для аналізу я взяла четвірку лідерів, з тих, хто здав звіти, – Івана Рибака, Олександра Фищука, Георгія Філіпчука та Андрія Маковея. Отож, практично всі використали найбільше коштів на рекламу в газетах – 417 799 грн, 30 703 – на рекламу на радіо та 88 554 – на рекламу на телебаченні. Переможець на цих виборах Іван Рибак більше половини коштів витратив саме на рекламу в друкованих ЗМІ. Як я вже зазначала, це пов’язано зі специфікою районів області. Тут великими накладами виходять районні газети (більше 4-5 тисяч примірників щотижня).

C 202

Подібна ситуація й у 203 окрузі (м. Новоселиця). Правда, тут можна констатувати, що кандидат Іван Семенюк, який найбільше «світився» на телеекранах та в газетах, програв Григорію Тімішу, який на виборчу кампанію офіційно витратив у 10 разів менше. Зокрема, тільки на рекламу в газетах Іван Семенюк витратив більше 400 тисяч гривень (Григорій Тіміш – більше 36 тисяч). Загалом всі лідери перегонів найбільше витратили на рекламу в друкованих ЗМІ (567 997 грн), на рекламу на ТБ пішло 94 599 грн, на радіо – 29 593 грн.

C 203

Найбільші витрати на оплату ефіру на телебаченні зафіксовані в 204 виборчому окрузі (м. Хотин). Тут кандидат Володимир Кулішодним траншем в більш як 2,6 мільйони гривень оплатив ефір на Новому каналі. Невідомо наразі, чи взагалі він рекламував свою кандидатуру там, а чи це було вкидання коштів на рекламу політичної партії "Блок Петра Порошенка", від котрої він балотувався. До речі, фінансування агітації партії з коштів фонду кандидата заборонено Законом “Про вибори народних депутатів України”.

C 204

Однак і це не допомогло Володимиру Кулішу виграти вибори. Перемогу здобув Максим Бурбак, який майже порівну розділив ресурси на телевізійну та газетну рекламу. Загалом же, кандидати в 204 окрузі, якщо забрати тих незрозумілих 2,6 мільйони грн на Новий канал, найбільше витратились, як і попередніх округах, на оплату реклами в друкованих ЗМІ – 770 711 грн, на оплату ефірів на телебаченні пішло 137 336 грн, на рекламу на радіо – 103 869 грн.

Як висновок, можна констатувати, що кандидати в округах, де переважає сільське населення, більше робили ставку на рекламу в газетах, аніж в інших ЗМІ. Це може свідчити про те, що штаби кандидатів вважають таку рекламу дієвішою, або ж просто дешевшою. Взагалі не покривається ні звітністю, ні аналізом розміщення реклами в Інтернет-ЗМІ. Тому важко говорити, наскільки популярним є цей вид ЗМІ серед кандидатів та штабів.

У фінансових звітах відсутня така стаття витрат, як використання Інтернет-ЗМІ. Радше винятком, аніж правилом, є включення до звітності кандидатом по 204 округу Василем Козаком проплати ТОВ Буковинська правда (однойменний сайт) 3 900 грн (гроші пройшли за кодами «Публікація агітаційних матеріалів у друкованих ЗМІ» та «Інші витрати на передвиборну агітацію»). Також через код «Інші витрати на передвиборчу агітацію» було перераховано з виборчого фонду кандидата в 203 окрузі Григорія Тіміша 3 тисячі гривень для ФОП Зарайський С.А. (сайт БукІнфо).

Хочемо наголосити, що ці дані не є абсолютними і радше показують тенденції. Адже з 59 кандидатів остаточні звіти надали тільки 22. Окрім того, відкритим залишається питання: Чи відповідають задекларовані цифри реальним масштабам кампанії, чи не використовувалась кандидатами, окрім оплаченої з виборчих фондів реклами, реклама немаркована та така, що не була оплачена з виборчих коштів?

 

Детальніше:

Надія (ВІРНА) Бабинська, тел.: +380502104847, virna(at)opora.org.ua

Чернівецьке представництво Громадянської мережі ОПОРА відкрило гарячу лінію за номером 099 010 65 51. Важливу інформацію можна знайти на сайті Чернівецького представництва Громадянської мережі ОПОРА http://oporacv.orgта на сторінці в Facebook – https://www.facebook.com/oporaChernivtsi

Довідково:

Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з вересня 2014 року, Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.

Website:http://oporaua.org/
Facebook:https://www.facebook.com/cn.opora
Twitter:https://twitter.com/opora (@opora)