Презентація результатів дослідження Індексу публічності місцевого самоврядування відбулася 11 листопада у Луцьку. Презентацію проводив координатор Кампанії вимірювання Індексу публічності місцевого самоврядування у Волинській області Михайло Шелеп.

Volyn new 12 11

У національному рейтингу публічності муніципалітет Луцька зайняв п’яте місце з результатом у 56 % та увійшов до категорії міст із низьким рівнем публічності. Порівняно із 2013 роком, рівень публічності міської ради дещо погіршився. Так, у минулорічному дослідженні рада із оцінкою 65 % входила до групи муніципалітетів, діяльність яких характеризувалась задовільним рівнем публічності.

 5 new lutsk

Найбільше позицій в рейтингу серед трьох суб’єктів втратив міський голова. Якщо у 2013 році Микола Романюк отримав 73 % за показником публічності, то у 2014 – тільки 60 %. Так, у цьому році Микола Романюк вперше за час своєї каденції не проводив публічного звіту перед громадою, а обмежився лише ефіром на місцевому телеканалі, де розповів про свою роботу за 2013 рік. Проігноровано також рекомендацію ОПОРИ щодо розміщення на веб-сайті ради всієї необхідної інформації про помічників та радників, які числяться у штаті або ж працюють на громадських засадах. Не надто просунулась робота із затвердженням плану стратегічного розвитку міста, надалі не вся інформація доступна про генеральний план міста. Досі не приведено у відповідність із законодавством розпорядження міського голови (№ 397 від 18.09.2013) про затвердження Переліку відомостей, що становлять службову інформацію, у виконавчих органах Луцької міської ради.

Разом з тим, показник у 60 % дозволив посісти Миколі Романюку п’яте місце у національному рейтингу мерів. До позитивів в діяльності міського голови Луцька слід віднести такі сфери як прозорість діяльності та реалізації ним своїх повноважень, а також оприлюднення програмних та нормативних документів, що стосуютьсяйого компетенції. За останній рік міський голова зареєструвався у соціальній мережі Facebook, де регулярно оновлює свою сторінку та активно спілкується із лучанами.

Задовільний рівень публічності у 2014 році у виконавчих органів Луцької міської ради. З показником у 62 % вони зайняли 8 місце у загальнонаціональному рейтингу (67 % у 2013-му). Найбільші недопрацювання виявлено теж у частині підзвітності. До прикладу, виконавчі органи не звітують про свою діяльність безпосередньо перед територіальною громадою, звітів немає й на веб-сайті міста. Окрім цього, не оприлюднюються проміжні звіти про хід виконання програм поточного року та не подаються раді письмові звіти про хід та результати відчуження комунального майна. Також на веб-сайті ради не оприлюднено детальну інформацію про фінансові ресурси муніципалітету, які витрачаються на забезпечення діяльності виконавчих органів. Немає у вільному доступі й детальної інформації про членів виконкому.

Позитивним у роботі виконавчих органів міської ради є те, що на веб-сторінці ради є детальна інформація про структуру та персональний склад виконавчих органів, їх контактні дані, доступні декларації про майно та доходи заступників міського голови, оприлюднюються проекти рішень та прийняті рішення виконавчого комітету. Позитивно оцінюємо діяльність Центру надання адміністративних послуг, хоча окремого сайту у ЦНАПу досі немає.

За результатами моніторингу у 2014 році низький рівень публічності зафіксовано і у депутатського складу міської ради. Порівняно з попереднім роком (55 %), міська рада стала ще менш публічною – 47 %. Пов’язано це як із зниженням рівня прозорості роботи депутатського складу міської ради, так і з погіршенням показників відкритості та підзвітності.

Проблемним є знайти на веб-сайті ради детальну інформацію про депутатів, зокрема їх біографічні дані, відомості про майновий стан, контакти чи графік особистих прийомів депутатів. До недоліків у діяльності депутатського складу також слід віднести недостатню урегульованість застосування інструментів місцевої демократії, як то громадських слухань, місцевих ініціатив, загальних зборів громадян, оскільки Статут територіальної громади містить лише загальні норми щодо цих питань. З іншого боку, доволі деталізована процедура звітування депутатів теж не дає хорошого показника на практиці. Від часу попереднього моніторингу кількість депутатів, які оприлюднили свої звіти, зменшилась більш як удвічі.

Щодо добрих практик у діяльності депутатського корпусу Луцької міської ради, то варто відзначити таке: депутати користуються електронною системою голосування, яка, попри окремі випадки маніпуляцій, дозволяє виборцям контролювати голосування депутатів; ведеться регулярно онлайн-трансляція сесій міської ради; мешканці міста мають можливість бути присутніми на сесії та за потреби виступати на ній.

new-lutsk-intro

Участь у заході взяли також представники луцького муніципалітету, зокрема, секретар Луцької міської ради Сергій Григоренко та депутат міськради Анатолій Пархомюк, начальник організаційного відділу Луцької міської ради Олена Барська та заступник начальника відділу звернень громадян Департаменту "Центр надання адміністративних послуг у місті ЛуцькуСергій НазарукКожен з них висловив свої коментарі та зауваження щодо презентованого дослідження.

Переглянути відеозапис заходу можна тут.

З результатами дослідження ОПОРИ щодо вимірювання Індексу публічності місцевого самоврядування у 23 обласних центрах країни та у столиці можна ознайомитися тут.

ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ ЗВІТ за результатами вимірювання індексу публічності місцевого самоврядуваня 2014.

 

Довідково:

Порівняльне дослідження здійснюється незалежними експертами Мережі партнерів з вимірювання Індексу публічності органів місцевого самоврядування, яка ініційована Львівською командою Громадянської мережі ОПОРА. Дослідження охопило усі обласні центри України.

З результатами проекту за минулий рік можна ознайомитися на веб-сторінці http://publicityindex.org.
Тоді, як відомо, органи місцевого самоврядування Луцька зайняли другу позицію в рейтингу публічності.