6 листопада в рамках VІ Міжнародного інвестиційного бізнес-форуму з питань енергоефективності та відновлюваної енергетики відбувся ворк-шоп на тему: «Повсякденна енергоефективність». Експерти з різних галузей об’єдналися, аби обговорити проблеми, пов’язані з впровадженням енергоефективних заходів.

«Вперше ми перейшли від слів до діла»

Перший заступник голови Держенергоефективності Олексій Корчміт розказав про те, що Агенство розробило механізм підтримки громадян щодо заміщення газу шляхом компенсації частини тіла кредиту. «Держава вперше не просто сказала, що потрібно заміщувати газ, а визнала, що потрібно надавати державну підтримку тим, хто запроваджує ці заходи. Тобто вперше ми перейшли від слів до діла». – зауважує експерт. 

За експертною оцінкою, на ЖКГ припадає 37% від загальної кількості енергоносіїв, в той час як промисловість потребує не набагато більше – 46%, хоча потенціал зменшення енергоресурсів у багатоквартирних будинках сягає до 60%. 

«Якщо ми не будемо вносити зміни, то нас спіткає енергетична бідність, коли населення буде неспроможне сплачувати за своє енергоспоживання». – наголошує Корчміт. На його думку, потрібно провести масштабний комплекс енергоефективних заходів в багатоквартирних будинках: «Для цього потрібна підтримка держави, а також інші мультиплікаційні заходи. Щоб на 1 сплачену гривню припадало по 3-4 грн. економії».

Олексій Корчміт представив проект фінансового механізму стимулювання заходів з енергозбереження для ОСББ через компенсацію 30 відстотків тіла кредиту і наголосив на тому, що документ було розроблено за підтримки експертного середовища, банків, Агенства енергоефективності та Мінрегіону. «Якщо ми сьогодні покажемо, що цей інструмент буде мати попит, що відбудеться скорочення енергоресурсів, а також з’явиться мультиплікатор на рівні 3-4 грн., то ми зможемо довести державі, що для енергозбереження у житловому фонді потрібне додаткове фінансування», – підсумовує експерт.

«Україна споживає енергоресурсів більше, ніж Великобританія, Польща, Білорусія та Росія»

Модератор заходу та координатор житлово-комунальних програм Громадської мережі «ОПОРА» Тетяна Бойко наголосила на тому, що: «Україна споживає енергоресурсів більше, ніж Великобританія, Польща, Білорусія та Росія. Це приблизно в 3 рази більше, ніж в цих країнах». Експерт також згодна, що енергозбереження потрібно починати з населення та зменшення рівня спожвання.

Тетяна Бойко розказала про законодавчі бар'єри, які гальмують впровадження енергоефективних заходів. По-перше, у багатоквартирних будинках відсутній реальний власник, хоча всі ці будинки знаходяться у співвласності усіх мешканців. Також експерт розказала про ще одну перешкоду: «96% житлового комплексу на сьогодні приватизовано. Більшість цих будинків знаходиться на балансі комунальних ЖЕКів. Хоча серед політиків побутує популістська традиція, називати ці будинки – будинками комунальної власності. Це аж ніяк не допомагає формувати відповідального власника в багатоквартирних будинках».

На допомогу може прийти ряд законопроектів, які ще знаходяться на розгляді у ВР зі старими, але досі актуальними номерами. Це проекти "Про особливості управління багатоквартирним будинком", "Про доступ до реєстру співвласників". Останній проект закону був вже частково розглянутий в рамках Антикорупційного пакету реформ. Цей законопроект усуває "дамоклів меч" під час проведення зборів співвласників, надаючи офіційного регулюванню кворумам для прийняття спільних рішень. 

Також, за словами експерта, має бути впроваджена нова модель на ринку комунальних послуг, коли співвласники зможуть самі обирати виконавців житлово-комунальних послуг. Потрібно встановити довіру між споживачем та надавачом послуг, це може реалізуватися за допомогою прозорих тарифів. Попит власників та нові компанії-надавачі комунальних послуг породять конкуренцію та здоровий ринок. «І саме невидима рука ринку буде спрямувати розвиток житлово-комунальної сфери, а не насильно насаджені компанії-монополісти», – підсумовує Бойко. 

Заступник голови Нацради при КМУ з питань створення та сприяння функціонування ОСББ Катерина Чижик вважає, що «потрібно зайти в кожен дім, квартиру та знайти до кожного співвласника свій ключик». В той час як Юлія Самойлова, голова правління ОСББ «Альма-центр», регіональний представник по Харківській області Спілки власників житла України, зауважує, що: «+18 у квартирі - ось це реальний стимул замислитися українському населенню про енергомодернізацію своїх будинків».

Ольга Ваганова, PR-директор групи StarLightMedia, розкала про ряд відеороликів, які були запущені в рамках соціальної реклами щодо енергоефективності: «Ми у ряді своїх роликів замінили слово "енергоефективність" на легкозрозуміле для населення слово "тепло". Українці не раціональні. Тому треба передавати їм потрібні ідеї шляхом асоціацій: тепло - це діти. Сьогодні бізнес та населення розвиваються ефективніше, ніж влада. Тому їм швидше самим встановити лічильники, ніж чекати поки до них прийде черга по загальнодержавній програмі встановлення газових лічильників до 2018 року».

Підсумовуючи, можна додати, що 6 жовтня на засіданні Нацради з питань ОСББ було затверджено Порядок використання коштів для енергоефективності, за яким кредити в цій галузі мають частково відшкодовуватися державою. Сподіваємося, що даний попередній проект Постанови КМУ в найближчій час буде реалізовано на ділі.  

Детальніше:
Тетяна Бойко, координатор
житлово-комунальних програм
Громадянської мережі ОПОРА
(063) 617 97 60