З1 жовтня на своєму засіданні Центральна виборча комісія прийняла рішення про дострокове припинення повноважень дев’ятьох членів ОВК №59, які раніше вирішили перенести засідання окружкому до Києва. Про це повідомляють спостерігачі ДОО «Комітет виборців України» та Громадянської мережі ОПОРА.

ЦВК встановила, що члени комісії одноразово грубо порушили виборче законодавство, та на цій підставі виключила їх зі складу окружкому. «Достроково припинити повноваження членів окружної виборчої комісії одномандатного виборчого округу №59 Афендікової В.І., Бобрік І.В., Гармаша О.О., Лебедь Т.Ф., Баннікової Г.А., П’ятницької Л.В., Смарчевської Т.В., Фурман О.В., Щербатюк Н.А.», — йдеться у постанові ЦВК №2106 від 31 жовтня.

Як відомо, 30 жовтня окружна виборча комісія №59 прийняла рішення про перенесення засідання ОВК до Києва. Вночі 31 жовтня члени комісії разом із документацією та технікою залишили приміщення ОВК, яке знаходиться в смт Велика Новосілка (Донецька область). Останній раз, коли члени комісії виходили на зв'язок, вони перебували у Полтавській області. Наразі зв'язок із ними відсутній.

Олександр Іванов,
прес-секретар спільної кампанії громадського спостереження у Донецькій області
 
Про громадське спостереження за виборами:
Громадське спостереження ОПОРИ та ДОО «Комітет виборців України» — це діяльність, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.
У Донецькій області громадське спостереження за парламентськими виборами забезпечує обласна організація «Комітету виборців України».