Відсутність належного маркування політичної реклами в ЗМІ, прихована реклама в друкованих та інтернет-виданнях, цензура  - з цим найчастіше стикалися волинські експерти під час всієї виборчої кампанії.

Про маніпулятивні технології йшлося на круглому столі, що відбувся 31 жовтня у Волинському прес-клубі.

Захід організували  представники Громадянськї мережі ОПОРА, Комітету виборців України на Інститут масової інформації.

Регіональний представник Інституту масової інформації у Волинській і Рівненській областях Богдана Стельмах  розповіла, що не всі волинські газети та інтернет видання належно маркували політичну рекламу.

Вона зауважила, що агітаційні матеріали про кандидатів в ЗМІ повинні мати позначки «політична реклама», або «передвиборна агітація» чи «матеріал передвиборної агітації». Адже відповідно до Закону України «Про рекламу», реклама має бути чітко відокремлена від іншої інформації, незалежно від форм чи способів розповсюдження, таким чином, щоб її можна було ідентифікувати як рекламу.

Проте часто у волинських ЗМІ можна побачити лише позначку «зірочка», якою позначають політичну рекламу про кандидатів у народні депутати та партії. Така позначка іноді більше нагадує брак при друці газети.

За словами Богдани Стельмах, у газеті «Волинь нова» в політичній рекламі стали виділяти окремі цитати іншим кольором, аби привертати увагу читача. 

Експерт виділила інтернет-видання «ВолиньPost», зазначивши, що там зазвичай дотримуються вимог законодавства, адже маркують агітаційні матеріали тегом «політична реклама».

Також Богдана Стельмах зазначила, що «Life story» про кандидатів у народні депутати на сторінках волинських газет мають маніпулятивний характер.  Зокрема,  в газеті «Сім'я і дім» була розміщена історія про сімейне життя кандидатки Ірини Констанкевич. Також у цій газеті були  матеріали про кандидата Романа Іванюка та успіх у бізнесі кандидата Юрія Цейка.  У газеті «Сім’я і дім»у деяких матеріалах рекламного характеру теж виділяють цитати іншим кольором.

Також  експерти  побачили у одній статті газети  «Сім'я і дім» невідповідність заголовку та фото.  Зокрема,  у матеріалі із заголовом  «Командир батальйону «Дніпро»:  СБУ має очолити жінка»,  зображений кандидат по 22 виборчому округу (м. Луцьк) Ігор Лапін.

gazeta simja dim

Богдана Стельмах зауважила, що у газеті «Волинь нова» не вся політична реклама належно маркована.

Цікаво, що за даними Інституту масової інформації, Волинь лідирує по кількості джинси у ЗМІ, зайнявши 4 місце серед інших областей України.

Голова обласної організації Комітету виборців України Юрій Кресак презентував моніторинг наповнення волинських ЗМІ під час виборчої кампанії.Він розповів про те, хто про кого писав найчастіше в період виборчої кампанії.  Експерт зауважив, що окремі представники ЗМІ виділяли серед партій та кандидатів фаворитів та аутсайдерів.

press volyn KVU

На конференцію волинська журналістка Світлана Зозуля принесла  газету із агітацією про кандидата у народні депутати Федіра Веніславського по 23 виборчому округу.  Логотип  інформаційно-аналітичної газети «Волинь» дуже нагадував першу сторінку громадсько-політичної газети «Волинь-нова».

Volyn Post

На заході були присутні також представники  політичних партій та кандидатів у народні депутати. Вони розповіли,  що коли звертались з проханням розмістити за кошти політичну рекламу,  то  деякі редактори заявляли, що вони не позначають  політичну рекламу як таку. І як наслідок, взявши гроші, не позначали матеріал жодними позначками.

Координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області Михайло Шелеп розповів, що представники ОПОРИ теж відслідковували «джинсу» у ЗМІ.

Зокрема,  спецвипуск  «жовтневого» номеру  міської комунальної газети «Луцький замок»,  засновником якої є Луцька міська рада,  був повністю присвячений агітації за кандидата у 22 окрузі Романа Іванюка. Окрім того, в  друкованому виданні не було позначки про платну політичну рекламу та  інформації про друк газети за кошти виборчого фонду. Аналогічна ситуація склалась зі спецвипуском газети «Відомості.інфо», що був присвячений в основному кандидату Роману Іванюку.  

Натомість, «Волинська газета» правильно маркувала політичну рекламу, адже коли на сторінках видання був розміщений матеріал про кандидата в депутати до Волинської обласної ради Ігоря Чорнуху, там було вказано, що реклама оплачена за кошти виборчого фонду.

press volyn OPORA

 

Також Михайло Шелеп зазначив, що на кожних виборах деякі волинські ЗМІ перетворюються у «рекламні» агентства. Читач зазвичай бачить на сторінках видань бінес-рекламу, або ж  політичну. Також присутня немаркована реклама, а це є порушенням чинного законодавства.

«ЗМІ повинні у першу чергу інформувати громадськість, а не бути ретрансляторами того,  що відбувається», - зазначив він.

Також Михайло Шелеп на заході закликав волинських кандидатів у депутати оприлюднити звіти  витрачених коштів на виборчу кампанію. 

Михайло Шелеп зауважив, що медіа мають вплив на громадську думку. Ці вибори уже вкотре це підтвердили.

На думку експерта, політична партія «Громадянська позиція»  не пройшла до парламенту, адже фактично не було реклами цієї політичної сили на телебаченні.  Натомість, Об’єднання «Самопоміч»,  яка схоже починала свою кампанію,  згодом стали транслювати свої ролики.  Ця політична партія набрала значну кількість голосів, що дозволило пройти до Верховної Ради України.

Присутні журналісти зауважили, що у волинському медіа-просторі присутня також цензура. Адже чимало залежить від редакторів, власників ЗМІ. У більшості випадків власниками місцевих медіа є політики, або ж бізнесмени.

Громадська активістка,  представниця руху «Чесно» на ВолиніМарія Доманська заявила,  що окремі волинські ЗМІ здійснюють цензуру проти неї.  Зокрема, цієї осені вона проводила публічний захід, проте у редакції одного з інтернет-видань заборонили журналістці  розміщувати інформацію про подію  на сайті.

Згодом Марія Доманська написала блог  із назвою «Голосування 16-го січня: всі крапки над «і». Активістка роз’яснювала  у  матеріалі  про те, чи голосували за «диктаторські закони»  волинські кандидати в  народні депутати Сергій  Мартиняк, Степан Івахів, Ігор  Єремеєв. 

Проте інтернет-видання «ВолиньPost» та інформаційне агентство «Волинські новини» не опублікували її блог перед  парламентськими виборами.  Такі дії редакторів Марія Доманська назвала цензурою. Зараз її блог можна прочитати на сайті «Громадське. Волинь».

Громадянська мережа ОПОРА  раніше повідомляла, шо  керівник проекту «ВолиньPost»  Володимир Пащенко відкрито підтримував під час виборчої кампанії у жовтні кандидата-мажоритарника Ігоря Єремеєва.

Мая Голуб,
Прес-секретар Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області
 
За коментарями звертайтеся:
 
Михайло Шелеп
Координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області
067 416 50 86, [email protected]
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів. 
 
Twitter: https://twitter.com/opora(@opora)