Станом на 15 год. 31 жовтня,  процес встановлення підсумків голосування у виборчих округах №49 і №59 (Донецька обл.), 132 (Миколаївська обл.), 140 (Одеська обл.), 182 (Херсонська обл.) залишається конфліктним. Разом з тим спостерігачі ОПОРИ також зафіксували інциденти в інших округах, зокрема,  в окрузі №63, 67 (Житомирська обл.), №74 (Запорізька обл.); 133, 134, 137, 138, 139, 142 (Одеська обл.);  № 166 (Тернопільська обл.), №198 (Черкаська обл.), де кандидати у судовому порядку та/або шляхом подання  скарг до виборчих комісій вимагають провести повторний  підрахунок голосів на виборчих дільницях. 

0 problemni OVK-2

Найбільшого загострення отримала ситуація в окрузі №59 (Донецька обл.), в якому окружна виборча комісія вирішила перенести своє засідання до м. Києва. 30 жовтня рішенням ЦВК було замінено 3 члена ОВК №59, у тому числі голови, що викликало негативну реакції з боку інших членів відповідної комісії. Заявивши про тиск з боку окремих кандидатів, члени ОВК у супроводі правоохоронних органів та з виборчою документацією направились до Києва. За оперативною інформацією, члени ОВК №59 до кінця дня мають прибути до столиці для продовження засідання.  ОВК № 59 поки опрацювала лише 75 % протоколів ДВК щодо результати голосування в одномандатному окрузі.

Натомість, гострий конфлікт між членами ОВК №49 (Донецька обл.) призупинив роботу  виборчої комісії із опрацювання протоколів ДВК. 30 жовтня ЦВК прийняла рішення про заміну заступника голови та секретаря окружної комісії №49, яка знаходиться у місті Костянтинівка Донецької області. Після цього дев’ять членів окружкому написали заяви про складання своїх повноважень. У той же час 6 членів ОВК заявили, що вони не можуть здійснювати повноваження у зв’язку із включенням до складу ОВК  нового заступника комісії Володимира Лігостаєва, поданого партією «Наша Україна». За даними членів комісії, Лігостаєв  брав участь в організації псевдореферендуму «ДНР» у м. Костянтинівка, а до призначення заступником голови ОВК мав статус офіційного спостерігача від партії «Опозиційний блок». 31.10. 2014 ЦВК замінила Володимира Лігостаєва іншим представником партії «Наша Україна», що знизило конфліктність взаємодії між членами ОВК. Натомість, ОВК №49  поки опрацювала лише 59 % протоколів ДВК.

Висока імовірність зриву процесу встановлення підсумків голосування зберігається в окрузі №140 (Одеська обл.).  31 жовтня в  законну силу вступила постанова Київського апеляційного адміністративного суду, якою було скасовано рішення ЦВК від 27.10.2014 про припинення повноважень членів ОВК (в тому числі керівного складу, який вранці 27.10.2014 покинув безперервне засідання та про місце перебування яких не було відомо нічого практично дві доби). Судовий позов подавав гр. Яцков (попередній голова ОВК, який втік з безперервного засідання вранці 27 жовтня).  Невизначеність персонального складу ОВК призупинила її роботу. У той же час, протягом останніх днів біля приміщення ОВК відбувається мітинг прихильників кандидата–самовисуванця Василя Гуляєва, який за попередніми даними перемагає в цьому окрузі. Також надходила інформація про підпал дверей помешкання члена ОВК №140 від ВО «Свобода».

В конфліктних округах №132 (Миколаївська обл.) та №182 (Херсонська обл.) окружні виборчі комісії склали протоколи про встановлення підсумків голосування, але ситуація залишається напруженою.

ОВК № 132 (Миколаївська обл.) 30 жовтня о 23.30 склала протокол про встановлення підсумків голосування в одномандатному окрузі  і забезпечила його транспортування до ЦВК. 9 членів ОВК додали окремі думки до протоколу, в яких зазначені зауваження до виборчого процесу.  Натомість, кандидат-самовисуванець Василь Капацина в судовому порядку вимагає  повторного перерахунку голосів на 10  виборчих дільницях. Необхідно зазначити, що розрив між результатами кандидата Блоку Петра Порошенка Аркадія Корнацького та самовисуванця Василя Капацини складає 272 голоси.

ОВК №182 (Херсонська обл.) склала протокол про встановлення підсумків голосування на виборчому окрузі. Втім,  печатка ОВК не була проставлена на відповідному протоколі, оскільки вона зникла. Міліція відкрила кримінальне провадження по факту зникнення печатки комісії. Протокол про підсумки голосування в окрузі до ЦВК транспортують 14 членів ОВК (замість чотирьох осіб, передбачених Законом), що засвідчує  атмосферу недовіри між суб’єктами виборчого процесу. Натомість, 30 жовтня ввечері окружна виборча комісія все ж таки дійшла згоди зробити повторний підрахунок голосів по двох виборчих дільницях - № 000001 (розташована в Херсонському слідчому ізоляторі) та  №650779 (Комунальний заклад «Херсонський обласний госпіталь інвалідів та ветеранів війни»). 

Кандидат від ВО «Батьківщина» Юрій Одарченко, який поступився висуванцю Блоку Петра Порошенка Олександру Співаковському на 174 голоси, має намір оскаржувати результати голосування на окремих дільницях. Необхідно зазначити, що вчора на засіданні ОВК №182 народний депутат України Валерій Карпунцов погрожував спостерігачу ОПОРИ (про цей інцидент було повідомлено органи внутрішніх справ).

0 problemni OVK-1

Спостерігачі ОПОРИ протягом 31 жовтня зафіксували інциденти в інших округах. Зокрема,  в ОВО № 63, 67 (Житомирська обл.), №74 (Запорізька обл.), 133, 134, 137, 138,139, 142 (Одеська обл.),  № 166 (Тернопільська обл.), №198 (Черкаська обл.) кандидати у судовому порядку та/або шляхом подання  скарг до виборчих комісій вимагають провести повторний  підрахунок голосів на виборчих дільницях. До прикладу, кандидат від партії «Народний фронт» в окрузі №166 (Тернопільська обл.) Михайло Апостол оскаржує результати на 43 дільницях округу. У той же час, суд зобов’язав  ОВК №79 (Запорізька обл.) провести повторний підрахунок голосів на 12 виборчих дільницях.

ОВК № 37 (Дніпропетровська обл.) намагалася незаконно позбавити офіційного спостерігача права присутності на засіданні, в межах якого вирішувалося питання про передачу до ЦВК більше 21 тис. виборчих бюлетенів із неправильними номерами виборчих дільниць. Бюлетені із неправильностями виявлено до дня голосування, але  вони були повернуті ЦВК лише 31 жовтня. Натомість, у ОВО №16 (Вінницька обл.) при повторному підрахунку голосів по дільниці № 051403 не було виявлено бюлетенів по загальнодержавному багатомандатному виборчому округу, відданих за політичну партію «Блок Петра Порошенка».

 

Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів. 
ОПОРА системно інформуватиме суспільство про перебіг кампанії, дотримання чинного законодавства суб’єктами виборчого процесу, участь посадових осіб у перегонах, дотримання міжнародних стандартів організації виборів усіма зацікавленими сторонами. Масштабне громадське спостереження має на меті попередити порушення протягом передвиборчої кампанії та унеможливити зловживання під час підрахунку голосів. Також ОПОРА проводитиме інформаційно-просвітницьку кампанію та надаватиме юридичну підтримку громадянам щодо захисту їх виборчих прав за номером гарячої лінії (044)221-44-06, (094)821-44-06.
 

Мапа порушень: http://map.oporaua.org/

Додаток для Android “Вибори 2014“http://goo.gl/I7M3TN   
Twitter: https://twitter.com/opora (@opora, #вибори14, #elect_ua)