Спостерігачу ОПОРИ не вдалося отримати в ОВК № 65 протокол про остаточний підрахунок голосів, бо відсутня печатка, яку голова та заступник забрали з собою в ЦВК.

30 жовтня спостерігач ОПОРИ звернувся до членів ОВК з проханням надати йому копію протоколу і отримав відмову. Члени ОВК зазначили: «Всього написали три примірники протоколу, які повезли в ЦВК. Більше ніхто не отримав копію протоколу і в ОВК взагалі відсутня печатка».

Голова ОВК Анатолій Олексійович Заліський каже: «Я сказав всім давати протоколи. Вони є в базі тому, будь ласка, беріть і скидайте собі на флешку. Да, я взяв з собою печатку. Кому вона  треба, то приїду і поставлю на протоколі».

Відповідно до ч.10 ст.96 «Уповноваженій особі партії, офіційному спостерігачу на його прохання невідкладно видається копія протоколу окружної виборчої комісії про підсумки голосування у загальнодержавному окрузі в межах одномандатного округу (у тому числі з поміткою "Уточнений") та, за наявності, копія протоколу про повторний підрахунок голосів виборців на відповідній виборчій дільниці у загальнодержавному окрузі в межах одномандатного округу з розрахунку по одній копії кожного протоколу для кожної партії та по одній копії кожного протоколу для офіційного спостерігача (групи спостерігачів) від кожної громадської організації, іноземної держави або міжнародної організації. Зазначені копії засвідчуються на кожній сторінці головою та секретарем окружної виборчої комісії і скріплюються печаткою виборчої комісії».

 

 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.