На окружній виборчій комісії у Хмельницькому (одномандатний округ № 188, до якого входять частина обласного центру і Волочиський та Хмельницький сільські райони) спостерігачі зафіксували відкриття мішків із бюлетенями, запломбованих для відправки у Центральну виборчу комісію. Порушення зафіксували спостерігачі і звернули на це увагу керівників окружкому.

Розпломбування мішків із бюлетенями відбулося вже після внесення даних про підсумки волевиявлення у систему «Вибори». Ті члени комісії, які перевіряли вміст мішків, мотивували свій вчинок тим, що вирішили переконатися у цілісності та наявності всіх пакетів із бюлетенями у пошкоджених мішках. Такими вони, за їх словами, доставлені із дільниць. Голова виборчої комісії Віктор Квасницький (суб’єкт подання кандидатури до ЦВК Всеукраїнське об’єднання «Громада») та його заступник Сергій Варцаба (кандидатуру подано від фракції Партії регіонів у Верховній Раді) не припинили цю дію, якої не передбачено у законодавстві.

"Відкрито мішки з виборчою документацією, які вже були прийняті окружною комісією в перші два дні і дві ночі прийому протоколів і з дільничних комісій. Це однозначне порушення Закону "Про вибори народних депутатів України", і членам комісії, які до цього вдавалися, було відомо, що вони порушують Закон. Я ж голосував проти, - сказав Сергій Варцаба.

Керівник окружної виборчої комісії № 188 повідомив про порушення у ЦВК, та протоколу про інцидент не складено. На думку керівників ОВК, це компетенція правоохоронних органів, які мають реагувати на скарги від суб’єктів виборчого процесу. Втім, переконані вони, такі дії не вплинули на результат волевиявлення.

По одномандатному округу балотувалося вісімнадцять кандидатів. Кількість виборчих дільниць на окрузі збігається з його номером – 188. Із 147 тисяч виборців участь у голосуванні 26 жовтня взяли приблизно 91 тисяча громадян. Більш як третина з них – 35,8 відсотка проголосували за самовисуванця Сергія Лабазюка.

 

 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів.
У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів. 
Website:http://oporaua.org/                                                                                                                         
Facebook: https://www.facebook.com/cn.opora