26 жовтня спостерігач ОПОРИ і журналіст Всеукраїнського громадського видання «Точка ОПОРИ» приїхали на ДВК № 800091 (212 округ, Дарницький район) для фіксування правопорушення складання Акту, проте назад члени ДВК їх не випустили. Правоохоронці проявили свою повну бездіяльність.

26 жовтня о 19:15 спостерігач ОПОРИ та журналіст Всеукраїнського об’єднання «Точка ОПОРИ» приїхали на ДВК № 800091 (212 округ, Дарницький район) для написання Акту про порушення (на контрольних талонах був вказаний неправильний номер дільниці). Відразу члени ДВК були налаштовані непривітно. Голова ДВК Булакова Софія Юріївна зазначила, що дійсно факт порушення був, проте комісія склала Акт і винесе його на обговорення на засіданні комісії.

Після закінчення голосування і відкриття скриньок спостерігач і журналіст зафіксували неправильний номер дільниці на контрольних талонах, склали Акт, ДВК проголосувала за нього, проте так і не дала можливості переглянути чи сфотографувати Акт про порушення. При цьому члени комісії ставилися до спостерігача і журналіста ОПОРИ агресивно, ображали і всіляко перешкоджали їхній законній діяльності.

news 29 10 2014 Kiev Ytrumanna sposterigachiv foto3  news 29 10 2014 Kiev Ytrumanna sposterigachiv foto2

Далі Катерина і Марія виявили бажання покинути ДВК, проте комісія відмовилася це зробити, на питання «Наше утримання – це викрадення?» дали ствердну відповідь. Потім була викликана міліція (6 разів), проте служба 102 та районне управління МВС не відповідало. Коли спостерігачу ОПОРИ стало зле, викликали швидку допомогу, якій так і не вдfлося потрапити у ДВК. Протягом усього часу спостерігач і журналіст намагалися вибратися з ДВК, заважаючи її роботі, оскільки відповідно до ст.34, ч.5 Закону «Про вибори народних депутатів України», яка передбачає, що «комісія може прийняти мотивоване рішення про позбавлення права бути присутні на засіданні, якщо протиправно перешкоджають його проведенню». Все ж таки комісія проголосувала і більшість прийняла рішення про виведення їх із засідання. Не зважаючи на це, деякі члени і голова ДВК назвали Катерину і Марію провокаторами і скандалістками і сказали, що вони мають залишитися поки комісія не дорахує бюлетені. На той час наряд із чотирьох міліціонерів перебував під дверима ДВК. На крики дівчат і прохання допомогти, правоохоронці реагували сміхом та фотографували. Згодом міліціонери відчинили двері і наказали комісії відпустити їх, проте члени ДВК відповіли, що відповідно до Закону представники міліції не можуть знаходитися у приміщенні ДВК під час підрахунку бюлетенів. Через деякий час спостерігачу і журналісту все ж таки вдалося відкрити двері, проте комісія все одно перешкоджала вийти, утримувала їх силою, тримала за плечі, ноги, руки. Зрештою дівчатам вдалося вийти за межі ДВК, Вони написали заяву до міліції про перешкоджання діяльності офіційного спостерігача і журналіста, про незаконне утримування та про бездіяльність міліції.

Відзначимо, що відбулося порушення відразу декілька норм українського законодавства: перешкоджання діяльності офіційного спостерігача (ст.78, ч.9 Закону «Про вибори народних депутатів України»), перешкоджання журналісту у доступі на публічні заходи, пов’язані з виборами (ст.13, ч.4 цього ж Закону). Відповідальність за такі дії передбачена у ст.157, ч.2 Кримінального кодексу України «Ті самі  діяння (зокрема перешкоджання діяльності офіційного спостерігача при виконанні своїх повноважень), поєднані  із  застосуванням  насильства, знищенням чи пошкодженням майна, погрозою застосування насильства або знищення чи пошкодження майна,караються обмеженням волі на строк до трьох років або позбавленням волі на той самий строк, з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від одного до трьох років».

 
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.