За останній тиждень передвиборчої кампанії у Закарпатській області частішають випадки пошкодження білбордів та розповсюдження друкованої агітаційної продукції без вихідних даних.

21 жовтня в Ужгороді (одномандатний виборчий округ №68) на агітаційних сіті-лайтах кандидата від партії «Блок Петра Порошенка» Роберта Горвата зафіксовано неточність інформації у вихідних даних. Зокрема, на однакових сіті-лайтах із агітацією Роберта Горвата на одних вказано, що тираж продукції – три примірники, на інших – 20 примірників, ще на одному – 1 примірник.

21 10   uzhgorod gorvat siti 2 21 10   uzhgorod gorvat siti 5

21 10   uzhgorod gorvat siti 3

У виборчому штабі кандидата таку ситуацію спостерігачу ОПОРИ пояснили тим, що було кілька замовлень на друк згаданої продукції, відповідно – матеріал для сіті-лайтів друкували кілька раз із різним тиражем.

Аналогічна ситуація зафіксована із сіті-лайтами кандидата від партії «Справедливість» Сергія Слободянюка – в Ужгороді щонайменше 2 однакових агітаційні плакати, при цьому у вихідних даних пише, що тираж продукції – 1 примірник.

21 жовтня в Ужгороді (одномандатний виборчий округ №68), зокрема – на вул. Капушанській, зафіксовано розклеєні листівки із фотографією та іменем кандидата Сергія Ратушняка без зазначення вихідних даних.

21 10 uzhgorod ratushnjak

21 жовтня на площі Народній в Ужгороді (одномандатний виборчий округ №68) зафіксовані банери із символікою партії «Громадянський Рух України» без зазначення вихідних даних.

10 21  gromadskyj ruch

20 жовтня у місті Ужгород (одномандатний виборчий округ №68) зафіксовано розповсюдження чорно-білих листівок із агітацією за кандидата  від «Радикальної партії Олега Ляшка» Андрія Коцура без вихідних даних. Водночас на кольорових листівках із агітацією цього кандидата вихідні дані є.

20 10  uzhgorod  kozur

21 жовтня у місті Виноградів (одномандатний виборчий округ №73) зафіксовано появу білборда із агітацією кандидата від партії ВО «Батьківщина» Федора Костьо без розміщення інформації про вихідні дані. У коментарі ОПОРІ Федір Костьо відзначив, що порушення дійсно допущено, рекламу розміщали поспіхом, він не встиг усе проконтролювати. Кандидат пообіцяв, що уже найближчим часом на білборді буде інформація з вихідними даними і порушення норми закону буде усунуто.

Також у Виноградові в агітаційних наметах «Радикальної партії Олега Ляшка» зафіксовано роздачу листівок «Олігархи бояться Ляшка», у яких немає вихідних даних. У коментарі спостерігачу ОПОРИ керівник місцевого штабу партії Василь Доробал пояснив, що листівка є не агітацією, а інформаційною листівкою. Втім після зауваження спостерігача, розповсюдження даної агітаційної продукції припинили.

21 10   lashko vynogradiv

23 жовтня в Ужгороді на проспекті Свободи зафіксовані агітаційні розтяжки партії ВО «Свобода» без вихідних даних.

Частішають випадки пошкодження білбордів. Їх або обписують образними словами, або закидують фарбою.

Зокрема, 21 жовтня в Ужгороді невідомі зробили напис на агітаційному білборді кандидата від «Блоку Петра Порошенка» Роберта Горвата «Бидло голосуй».

21 10  uzhgorod  gorvat

 

21 жовтня, згідно з повідомленням офіційного сайту УМВС України в Закарпатській області, до міліції міста Перечин (одномандатний виборчий округ №70) надійшла заява кандидата в народні депутати України від однієї з політичних партій про те, що в ніч на 21 жовтня у селах Ставне, Кострино, Жорнава, Люта Великоберезнянського району невідомі позривали та покидали на землю його агітаційні листівки,  які були розклеєні на парканах, магазинах та стовпах.

За інформацією спостерігача ОПОРИ, мова йде про кандидата в окрузі від «Партії Сергія Тігіпка «Сильна Україна» Василя Чурея.

22 жовтня, за повідомленням офіційного сайту УМВС України в Закарпатській області, міліція в Ужгороді (одномандатний виборчий округ №68) затримала чотирьох хлопців, які пошкодили фарбою 6 агітаційних білбордів на вул. Минайській та пл. Б.Хмельницького, а також на проспекті Свободи. Ними виявилися студенти приватного Карпатського Університету. Затримані, згідно з повідомленням міліції, не заперечили свого правопорушення, пояснивши, що таким чином висловили своє обурення, що кандидати балотуються.

За інформацією спостерігача ОПОРИ, мова йде про кандидатів-самовисуванців Сергія Ратушняка та Андрія Погорєлова.

ОПОРА нагадує: згідно з частиною 23 статті 74 Закону України «Про вибори народних депутатів України», забороняється виготовлення та розповсюдження друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, що не містять відомостей про замовника друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, установу, яка здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск.

Згідно з частиною 25 статті 74 цього ж Закону, перешкоджання здійсненню права на проведення передвиборної агітації, а також порушення встановленого законом порядку проведення такої агітації тягнуть за собою відповідальність, встановлену законами України.

 

За коментарями звертайтеся:

Феськов Володимир
координатор ОПОРИ у Закарпатській області
+38 066 317 36 13
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.