В окрузі № 22 (м. Луцьк) активісти поширюють газету із назвою «Правда про кандидатів».У матеріалах видання є критична інформація про окремих кандидатів в депутати-героїв публікацій з елементами «чорного піару». 

Газета «Правда про кандидатів» була виявлена у поштових скриньках лучан 21 жовтня. На першій сторінці газети вміщено фото 12 кандидатів у депутати, які балотуються по 22 виборчому округу (м. Луцьк). Також під назвою видання міститься заклик «Не дай себе обдурити!» та передмова до читача із поясненням, чому вийшов цей номер.

Автори видання приділили увагу таким кандидатам, як Ігор Лапін, Григорій Пустовіт, Роман Іванюк, Антон Кривицький та Костянтин Петрочук. По кожному з них є окрема стаття. Разом з тим у газеті відсутня інформація про решту кандидатів по 22 округу, яких згідно інформації веб-сайту Центральної виборчої комісії зареєстровано 15.

Pravda pro kandydativ 23 10

 

Pravda pro kandydativ zamovnyk 23 10

Отже в газеті «Правда про кандидатів» Романа Іванюка, який балотується від «Блоку Петра Порошенка» називають «МАЖОРним» кандидатом. На двох сторінках друкованого видання розмістили фото з вечірок, на яких був присутній політик. Кандидат на фото зазвичай у костюмі та на окремих світлинах тримає в руці келих. Також про Романа Іванюка є стаття, що починається із заголовку «Роман Іванюк МАЖОРНИЙ прихильник Тігіпка?»

Висуванець ВО «Батьківщина» Григорій Пустовіт є героєм статті «Продірявлені «П» Пустовіта». Автор статті іронізує із виборчого гасла кандидата, які використовуються в зовнішній рекламі: «4!П» - патріотизм, порядність, професіоналізм, Пустовіт.

Про колишнього міського голову міста Луцька і кандидата-самовисуванця Антона Кривицького є стаття «Нове амплуа для старого актора. Або на біса Кривицькому мандат?..».

Творці газети акцентують увагу на прізвищі кандидата в депутати, командира другої роти батальйону «Айдар» Ігоря Лапіна, який балотується від партії «Народний фронт». Одразу привертає увагу заголовок в газеті «Яблуко від яблуні. Сумнівна репутація прізвища Лапін», маючи на увазі репутацію батька кандидата.

Стаття «Кримінальні радикали» присвячена кандидату від Радикальної партії Олега Ляшка Костянтину Петрочуку. В статті згадано як кримінальне минуле Олега Ляшка, так і проблеми із законом, які нібито мав, Петрочук.

В усіх цих публікаціях автори критично та негативно ставляться до згаданих кандидатів, висміюють їх, вказують на їх недоліки та розповідають про негативні сторінки їх біографії. Таким чином ці матеріали можна назвати «чорним піаром», оскільки вони падають в негативному світлі політиків.

Що цікаво, на звороті газети є інформація про замовника та виробника. Так, замовником друку газети є ГО «Бойкот». Відповідальний за випуск значиться Артем Орлов, зазначений тираж - 70 тисяч примірників.

У коментарі Громадянські мережі ОПОРА голова громадської організації «Бойкот» Михайло Бабенчук підтвердив, що ця газета надрукована їхньою організацією і вони це не приховують. Разом з тим він не сказав, чи планують вони продовжувати випускати інші номери газети. Проте сказав, що у своїх діях вони не вбачають ніякого порушення, мовляв їх організація не є суб’єктом виборчого процесу.

Зазначимо такий факт, що і Михайло Бабенчук, і Артем Орлов  значаться на сайті ЦВК як довірені особи кандидата в депутати по 22 округу, самовисуванця Ігоря Рицка.

Такі дії вищезгаданих громадських активістів, на думку представників ОПОРИ, порушують вимоги законодавства про вибори.

«Відповідно до чинного законодавства, агітувати проти не забороняється. Проте є ряд обмежень. Відповідно до ч. 6. ст. 68 Закону України «Про вибори народних депутатів України», такі матеріали можуть друкуватись лише за кошти виборчих фондів кандидатів та партій. Використання власних коштів партій, кандидатів у депутати чи коштів з інших джерел для проведення передвиборчої агітації, у тому числі й з ініціативи виборців, забороняється. Газета «Правда про кандидатів» виготовлена за гроші представників громадської організації, а це є порушенням вимог виборчого законодавства.

Також важливо, що критичні матеріали про кандидатів мають бути правдивими. Однак встановити чи оприлюднена інформація має недостовірний або наклепницький характер може лише суд. Тому кандидати-герої публікацій мають право звертатися у судові органи із відповідними заявами» - прокоментував ситуацію Михайло Шелеп, координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області.

Мая Голуб,
Прес-секретар Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області
 
За коментарями звертайтеся:
 
Михайло Шелеп
Координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області
067 416 50 86, [email protected]
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів. 
 
Twitter: https://twitter.com/opora(@opora)