22 жовтня на зустрічі з начальником РУ МВС Оболонського району спостерігачу ОПОРИ повідомили про конфлікт між представниками кандидата-самовисуванця по 217 округу В. Столара і А. Білецького. На прес-конференції А. Білецький повідомив усі деталі інциденту.

Начальник РУ МВС Оболонського району Статкевич Анатолій Олександрович повідомив спостерігачу ОПОРИ про сутичку між представниками двох кандидатів по 217 округу (Оболонський район) – Вадима Столара й Андрія Білецького. Саме цій тематиці була присвчена прес-конференція в «Інтерфакс-Україна», яка відбулася 22 жовтня. У конференції взяли участь: командир полку «АЗОВ» і кандидат у депутати Андрій Білецький, радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко та адвокат Михайло Ніконов.

За словами адвоката М. Ніконова, невідомі люди за допомогою трафаретів і чорної фарби наносили на тротуари і стіни фашистську свастику, писали ксенофобські лозунги, а поряд малювали символіку полку «АЗОВ». Хоча ці два символи носять зовсім різний смисл. Волонтери «АЗОВУ» виїхали на місце події, щоб з’ясувати, по чиїй команді вони це роблять і з якою метою. Коли волонтери приїхали, то були атаковані молодими людьми спортивної зовнішності (приблизно 20 осіб), які почали наносити тілесні пошкодження й ображати. Два вісімнадцятирічні хлопці-волонтери встигли зателефонувати у виборчий штаб і міліцію. На місце події приїхали співробітники міліції, хлопці із полку «АЗОВ», які зараз на ротації і живуть на Оболоні, а також волонтери і представники штабу. За цей час до нападників приїхали керівники, усі були агресивними, провокували сутички. Міліція та бійці «АЗОВУ» їх знешкодили та затримали, при їхньому обшуку була знайдена травматична зброя, в автомобілі були автомати і карабіни. На думку адвоката, такі дії були спрямовані на провокацію агресивних дій з їхньої сторони. Паралельно були затримані ще дві групи осіб, які продовжували наносити символи. Михайло Ніконов зазначив, що такі дії спрямовані на створення асоціації символіки полку «АЗОВ» зі свастикою. 21 жовтня відбувся також напад на агітаторів А. Білецького в палатках. У затриманих осіб були виявлені шприци з невідомою речовиною.

На прес-конференції також виступив Андрій Білецький, який заявив: «Те, що вчора і позавчора відбувалося на вулицях Оболоні – огидно. Мені огидно, що дегенерат, колишній регіонал, соратник Черновецького, один із організаторів поїздок тітушок на Майдан Вадим Столар очорняє ім’я батальйону та сотні хлопців, які віддавали життя та здоров’я за цю країну. Мені огидно, що купка дегенератів у спортивних костюмах, яких не добили на Майдані, бігає знову по Києву з бейсбольними бітами і б’є агітаторів, хлопців-волонтерів, ламає намети, погрожує дівчатам». Також кандидат зазначив, що батальйон «АЗОВ» - це не та сила, якій можна погрожувати карабінами і травматичними пістолетами. Батальйон «АЗОВ» міг би відповісти адекватно, але він не використав свій ресурс: ні людський, ні зброєвий, ні силовий під час виборів. «Але я хочу сказати таке, і самому Вадиму Столару, який буде ховатися за «малолєтками», яких будуть привозити з Фастова або за спортсменами з «Фольцвагена»: повірте мені, ми будемо давати вам гідну відсіч, таку, яку ви вже не забудете ніколи. Вибори на Оболоні будуть чесними», – заявив А. Білецький.

Радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко зазначив, що це вже не перший випадок в Києві, коли один кандидат намагається погіршити ставлення виборців до іншого кандидата, роблячи вигляд, що це робить сам кандидат. «Довірені особи кандидата в депутати Андрія Білецького провели громадянське затримання осіб, які наносили на Оболоні різну негативну символіку, передали їх міліції, при цьому ніхто не постраждав. Виявилося, що група, яка займалася розмноженням цієї символіки під трафарет, є жителями Фастова, віком 14-16 років, найняті за 200 грн, не знали при цьому, що вони роблять і для чого. Потім приїхала група підтримки, це жителі Києва, які використовувалися як силове прикриття», – повідомив А. Геращенко. Також додав, що для тих, хто наносив символіку, розглядається питання присудження штрафу відповідно до Кодексу України про адміністративні правопорушення за порушення правил благоустрою міста. Щодо тих осіб, у яких виявили зброю, то зброя була зареєстрована, проте були порушенні правила зберігання. Антон Геращенко підкреслив, що міліція буде жорстко реагувати на усі випадки порушення прав виборців.

У приймальні Вадима Столара не були поінформовані про вищезазначені події, обіцяли з’ясувати, проте так і не зателефонували. Представник В. Столара лише зазначив, що пан Столар – дуже порядна людина, і все це брудні провокації.

Нагадаємо, що відпвідно до ст.157 Кримінального кодексу України «Перешкоджання вільному  здійсненню  громадянином  свого виборчого   права   або   права   брати   участь   у  референдумі,перешкоджання  діяльності  іншого  суб'єкта   виборчого процесу,ініціативної  групи  референдуму,  комісії  з  референдуму,  члена виборчої комісії,  члена  ініціативної  групи  референдуму,  член комісії  з  референдуму  або офіційного спостерігача при виконанні ними  своїх  повноважень,  поєднані з обманом або примушуванням, а також  ухилення  члена  виборчої  комісії  у  роботі  комісії  без поважних причин - караються  обмеженням  волі  на  строк  до  трьох  років  абопозбавленням волі на той самий строк. Якщо такі діяння поєднані  із  застосуванням  насильства, знищенням чи пошкодженням майна, погрозою застосування насильства або знищення чи пошкодження майна, - караються  обмеженням  волі  на строк від двох до п’яти роківабо позбавленням волі на той самий строк.


 
 
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.