Спостерігачі ОПОРИ все частіше фіксують різноманітні випадки розповсюдження «чорного піару» і «джинси».  Негативний образ намагалися сформувати Віктору Пилипишину, Олександру Ольшанському, ВО «Свобода» та об’єднанню «Самопоміч». «Джинса» ж стосувалася кандидата Вадима Столара.

Громадська організація «Всеукраїнська Люстрація» розповсюджує листівки по поштовим скриньках на вулиці Тургеневській з «чорним піаром» або агітацією проти Віктора Пилипишина і Олександра Ольшанського – кандидатів-самовисуванців по 223 округу (Шевченківський район). У листівці згадується, що Варта Києва провела Пилипишина «крізь процедуру народної люстрації – кинули фальсифікатора на смітник та облили червоною фарбою», а також, що Віктор Пилипишин платить шалені гроші телеканалам та розповідає глядачам, що не голосував за диктаторські закони. У листівці кандидата називають корупціонером, фальсифікатором виборів у 2012 і 2013 роках, «недолюстрованим Пилипишиним». На цій же листівці згадується і Олександр Ольшанський, якого подають як технічного кандидата Пилипишина.

4ornyjPR

У 220 виборчому окрузі (Подільський район) по поштовим скринькам (вул. Підгірна, 3) розносяться газети, увесь контент яких спрямований проти ВО «Свобода» і їхніх членів та кандидатів. Основні тези статей: 14 жовтня «Свобода» влаштувала під Верховною Радою криваве шоу, щоб потішити власне самолюбство; Юрій Левченко вимагав у Дмитра Павліченка зняти свою кандидатуру на його користь або балотуватися на іншому окрузі; Юрій Левченко буде відповідати в суді за брехню, що він є єдиним кандидатом від демократичних сил; «Свобода» була і є частиною тотальної корупційної системи; Олег Махніцький: екс-генпрокурор з душком корупції; Ігор Швайка: цинічний рейдер та інші. Варто відзначити, що значна частина газети – це інтерв’ю кандидата по 223 округу Дмитра Павліченка, яке можна розцінювати як «джинсу».

4убин218

Також біля станцій метро роздають газети з «компроматом» про партію «Самопоміч» та Андрія Садового. Вказується, що «справжніми господарями Садового є І. Коломойський, С. Арбузов, В. Медведчук, В. Сурков, брати Клюєви, Ю. Іванющенко, Б. Колесніков».

Sadovyj 4ornuha

Дані випадки можна вважати «чорним піаром» або агітацією проти, яка спрямована на створення і розповсюдження інформації, направленої на формування у виборців негативного ставлення чи образу кандидата. Такі інформаційні атаки зазвичай спрямовані на руйнування іміджу кандидата, його команди, партії, передвиборчої кампанії.

Нагадаємо, що відповідно до п. 10 статті 74 Закону «Про вибори народних депутатів України» забороняється розповсюдження недостовірних або наклепницьких відомостей про кандидата у депутати. Такі дії є адміністративним правопорушення відповідно до статті 212-10 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Щодо «джинси», то одне і те ж інтерв’ю кандидата-самовисуванця по 217 округу (Оболонський район) було знайдене у декількох ЗМІ (як друкованих, так і інтернет-виданнях). Інтерв’ю з назвою «Вадим Столар: От громких политических лозунгов в квартире тепле не станет» було розміщене в газеті «Факти», «Обозреватель» (сайт), «ТВІ» (сайт), «Деловая столица» (сайт), «Newsme» (сайт) та інші. Розміщення статей у ЗМІ було без позначки «виборча агітація» чи «політична реклама». Згідно з частиною 17 статті 74 Закону «Про вибори народних депутатів України» «усі матеріали передвиборної агітації повинні бути відокремленими від інших матеріалів і означені як такі».

Приклад: 

Stolar dzh

 
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.