18 жовтня у Малиновському районі м.Одеса відбувся сільськогосподарський ярмарок, за організацію якого відповідала Одеська обласна державна адміністрація. Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА зафіксвували на заході різні види передвиборчої агітації кандидата у народні депутати у виборчому окрузі № 134 Геннадія Чекіти. 

Відвідувачів ярмарку оточували різноманітні агітаційні матеріали (листівки, плакати, банери-розтяжки) із зображенням кандидата та закликом віддати голос виборця саме за нього. Крім того, придбану продукцію можна було донести додому в зручному пакеті, також із зображенням кандидата.

Сам кандидат Геннадій Чекіта особисто був присутній на сільгоспярмарку, більш того, особисто підтвердив факт того, що організатором ярмарку є безпосередньо ОДА. Також кандидат повідомив, що допомога для організації та проведення заходу була надана благодійним фондом «Милосердя», президентом якого є сам Г. Чекіта.

01 CHekita yarmarka 4 01 CHekita yarmarka 2

Нагадаємо, що у ч.2 ст.45 Закону «Про вибори народних депутатів України» вказано, що «..кандидат у депутати в одномандатному окрузі для фінансування своєї передвиборчої агітації зобов’язані утворити власний виборчий фонд, що формується в порядку, встановленому цим Законом», а в ч.3 цієї ж статті відмічено: «Фінансування передвиборних агітаційних заходів чи матеріалів з джерел, не передбачених частиною другою цієї статті, незалежно від наявності погодження з партіями-суб'єктами виборчого процесу чи кандидатами у депутати, забороняється».

Також, слід відзначити, що згідно ч.4 ст.74 Закону «Про вибори народних депутатів України»: «Забороняється проведення агітаційних заходів, розповсюдження передвиборчих агітаційних матеріалів, демонстрація агітаційних фільмів чи кліпів, розповсюдження виборчих листівок, плакатів…у яких розміщено матеріали передвиборчої агітації, публічні заклики голосувати чи не голосувати за партії-суб’єктів виборчого процесу, кандидатів у депутати в одномандатному окрузі або публічна оцінка діяльності цих партій чи кандидатів у депутати під час проведення заходів, організованих органами державної влади, органами влади Автономної Республіки Крим, органами місцевого самоврядування, державними чи комунальними підприємствами, закладами, установами, організаціями». Тому такі дії можна ідентифікувати як порушення.

Нагадаємо, що Геннадій Чекіта балотується в Раду від 134 ВО. Суб’єкт висування – політична партія «Блок Петра Порошенка». Є президентом ПАТ "Будгідравліка". Партійність відсутня. На минулих парламентських виборах у 2012 р. також змагався за мандат нардепа, як мажоритарник-самовисуванець від 134 ВО, але його переміг інший кандидат – Сергій Гриневецький.

 

 
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.