На Київщині черговий випадок кримінального втручання у виборчий процес. Вчора ввечері скоєно напад на Олега Бойка – кандидата, що балотується у 93 виборчому окрузі з центром у Миронівці Київської області. Цю інформацію ОПОРІ підтвердив сам кандидат і правоохоронні органи.

За інформацією прес-служби кандидата, напад стався у Кагарлицькому районі на автошляху Кагарлик-Київ, за 15-20 кілометрів від Кагарлика. Машину Олега Бойка заблокували два автомобілі, «Тойота Прадо» сріблястого кольору та легковик «Ауді». Самих нападників було двоє. «Погрожуючи зброєю, вони змусили кандидата у народні депутати та його помічника вийти з машини. Поки один з нападників тримав на мушці помічника кандидата, інший жорстоко бив Олега Бойка. При цьому нападник вимагав, щоби Олег Бойко знявся з виборів, погрожуючи у разі відмови його вбити. Наразі за фактом нападу слідчими Кагарлицькогом РВ ГУ МВС у Київській області порушено кримінальну справу, до слідства також підключилися співробітники СБУ. У потерпілого діагностовано численні гематоми лівої частини обличчя, забій м’яких тканин, є підозра на струс мозку», - йдеться у повідомленні.

HOT news 23 10 kyiv region 93 pobyttya1 HOT news 23 10 kyiv region 93 pobyttya2

Фото надані прес-службою кандидата Олега Бойка

Керівник підрозділу зв’язків з громадськістю ГУМВС у Київській області Микола Жукович у коментарі Громадянській мережі ОПОРА інформацію підтвердив.

- До нас звернувся сам кандидат і повідомив про це побиття, - зазначив Жукович. - Вчора ввечері  туди виїхала слідчо-оперативна група і почала з’ясовувати всі обставини. Дійсно, на Бойка скоєно напад. Його автомобіль під час руху по автодорозі заблокували два інші авто. Потім  розбили цеглою лобове скло, декілька разів ударили самого кандидата в депутати. Ну і погрожували йому. Погрожували, як він потім нам сказав, предметом, схложим на пістолет.

Внаслідок інфциденту відкрито два кримінальні провадження -  за частиною 3 статті  157 статті (перешкоджання діяльності суб’єкта виборчого процесу) та  частиною 4 статті 296 (хуліганство зі зброєю).

Сам Олег Бойко у коментарі Громадянській мережі ОПОРА зазначив, що йому важко сказати, хто міг бути ініціатором нападу.  

 -  Хто це зробив, мені тяжко сказати, - каже Олег Бойко. – Людина, яка це зробила, намагається через погрози зняти мене з виборів. Себто, зробити так, щоб я сам знявся. Це може бути хтось з тих, що є моїми  конкурентами на виборах. Найсильніших, на мою дуску, там є п’ять чоловік.

Кандидат розповів, що обов’язково розкаже свою історію виборцям у Кагарлику і Миронівці, а також зазначив, що раніше погрожували його агітаторам – у Богуславі і Переяславі. В останньому випадку потерпілі написали заяву у міліцію.  

 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.