Активісти хмельницького «Автомайдану» разом із автомайданівцями з Тернополя пікетували волочиську громадську приймальню народного депутата України Сергія Лабазюка (одномандатний виборчий округ № 188 з центром у Хмельницькому), порушуючи законодавство.

Учасники акції біля приймальні депутата у Волочиську закликали городян не голосувати за Сергія Лабазюка, оскільки переконані, що він у парламенті голосував спільно з Партією регіонів і причетний до прийняття «диктаторських законів» 16 січня цього року. Вхід до приймальні заклеїли наліпками з інформацією про діяльність Сергія Лабазюка, який знову балотується кандидатом у депутати Верховної ради України як самовисуванець. В хід пішли й курячі яйця, і фарба. Участь у акції в якості спікера взяла Вікторія Середюк (кандидат-самовисуванець у народні депутати України по округу № 187 у Хмельницькому).

xm Avtomajdan piketuvav pryjmalnju Labazjuka

На місті акції зібралися волочисьці й правоохоронці. Активісти розвінчували перед ними епізоди благодійності народного депутата – передачу в зону АТО броньованих автомобілів. Один із керівників райвідділу міліції попередив активістів, що їхні дії виходять за рамки правопорядку.

Нагадуємо, маючи право спонукати виборців не голосувати за певного кандидата (частина 1 статті 68 Закону «Про вибори народних депутатів України»), учасники акції порушують норми і правила благоустрою міста– розмальовують стіни і наклеюють листівки у невизначених спеціально для того місцях (на стінах і дверях приймальні депутата). Згідно зі статтею 152 Кодексу України про адміністративні правопорушення за це передбачена відповідальність у вигляді штрафу: 20-80 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян – для громадян і 50-100 неоподатковуваних мінімумів – для посадових осіб та громадян-підприємців. Крім того, дії пікетувальників містять ознаки перешкоджання діяльності суб’єкта виборчого процесу, а це злочин,  передбачений частиною 1 статті 157 Кримінального Кодексу України.

Отримавши зауваження від правоохоронців, активісти попрямували до котеджу Сергія Лабазюка на околиці Хмельницького. Розклеювати листівки розмальовувати й закидати паркан яйцями активістам перешкодили кілька чоловіків, які викликали службовців охорони правопорядку й Державтоінспекції.

xm Avtomajdan piketuvav kotedj Labazjuka

Одночасно з цією акцією Сергій Лабазюк та компанія VITAGRO, що є родинним бізнесом кандидата, влаштувала розпродаж сільськогосподарської продукції у Хмельницькому на вулиці Зарічанській, яка входить до одномандатного виборчого округу № 188. З наметів і автівок продавали цукор (7,60 гривень за кілограм), борошн вищого сорту (4,00 гривні за кілограм) та картоплю (1,80 гривень за кілограм).

xm Deputat vlashtuvav deshevyj jarmarok

Інформування про проведення «ярмарків за цінами виробників», організованих благодійним фондом народного депутата України Сергія Лабазюка «Ми поруч» ведеться на сайті фонду. Дані дії є наданням матеріальних цінностей на пільгових умовах, що супроводжується згадуванням імені кандидата. Згідно з частиною 14 статті 74 Закону «Про вибори народних депутатів України» це є непрямим підкупом виборців і забороняється. Відповідно до частини 2 статті 6 Закону «Про вибори народних депутатів України» забороняється застосування підкупу, оскільки це перешкоджає вільному формуванню та вільному виявленню волі виборця. До речі, такі дії є правопорушенням відповідно до статті 212-10 Кодексу України про адміністративні порушення. А за наявності домовленості з виборцем голосувати за чи проти кандидата, брати чи не брати участь у виборах аналогічні дії міститимуть ознаки перешкоджання здійсненню виборчого права, передбаченого частиною 1 статті 157 Кримінального Кодексу України.

 
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів.
У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.