Кандидат-самовисуванець Олег Висоцький, що балотується у 96 виборчому окрузі, на власному сайті оприлюднив інформацію про те, як безкоштовно обладнував техніку для українських військових, інформують спостерігачі ОПОРИ.

За інформацією ЦВК, Висоцький став суб’єктом виборчого процесу 24 вересня. На інтернет-ресурсі кандидата за 29 вересня опубліковано матеріал під назвою «Олег Висоцький та НВО «Практика» допомагають зберігати життя українським військовим в зоні АТО». В тілі тексту читаємо:

«Сьогодні силами НПО «Практика» безкоштовно переобладнані та передані силам АТО такі вироби:

– Броньований джип для командного складу на базі Land Rover Defender 110 (Одержувач – Прикордонна служба України).

– Броньований транспортний автомобіль на базі КамАЗ-43114. (Одержувач – Прикордонна служба України).

– Броньовані транспортні автомобілі на базі КрАЗ-6322 (Одержувач – Національна гвардія України).

– Броньований санітарний автомобіль для евакуації поранених на базі ЗіЛ-131. (Одержувач – Медичний департамент Міністерства оборони).

– Броньований санітарний автомобіль для евакуації поранених на базі ГАЗ-66 (Одержувач – Національна гвардія України).

– Броньовані джипи на базі Toyota Hilux і Ford F-150 (Одержувач – Батальйон «Київська Русь»).

– Броньовані джипи на базі VW Amarok (Одержувач – Прикордонна служба України).

– Дообладнаний антикумулятивними гратами і броньованими стеклами бронетранспортер БТР-80. (Одержувач – Прикордонна служба України).

Також зараз НВО «Практика» безкоштовно переобладнує для потреб АТО такі машини:

– Модульна операційна для польового госпіталю. (Одержувач – Медичний департамент Міністерства оборони).

– Броньовані джипи для командного складу на базі Land Rover Defender 110 (Одержувач Прикордонна служба України).

– Броньований санітарний автомобіль для евакуації поранених на базі ГАЗ-66. (Одержувач – Батальйон «Донбас»).

Крім того, у виробництві знаходяться і бронемашини, замовлені Національною гвардією або приватними замовниками, для потреб добровольчих підрозділів:

– Броньовані транспортні автомобілі на базі КрАЗ-6322 (Одержувач – Національна гвардія України).

– Броньовані транспортні автомобілі на базі КрАЗ-5233 (Одержувач – Національна гвардія України).

– Броньований транспортний автомобіль на базі КрАЗ-6322. (Одержувач – Прикордонна служба України).

– Броньований джип на базі Ford F-150. (Одержувач – волонтери)».

vys vys

Громадянська мережа ОПОРА наголошує та нагадує суб’єктам виборчого процесу (кандидатам та партіям), що такі послуги частиною 14 статті 74 Закону України «Про вибори народних депутатів» тлумачаться як непрямий підкуп: «Забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора партії, за умови, що вартість таких товарів не перевищує три відсотки розміру мінімальної заробітної плати), послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей. Така передвиборна агітація або надання виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати за або не голосувати за певну партію чи кандидата у депутати або згадуванням назви партії чи імені кандидата, є непрямим підкупом виборців».

Нагадаємо, що зазначений випадок – не перший у передвиборчій кампанії кандидата Висоцького з таких, які містячть ознаки непрямого підкупу виборців. Спостерігачі ОПОРИ фіксували, як У Вишгородському районі Київської області, що належить до 96 виборчого округу, виборцям пропонують безкоштовно скористатися послугами мобільного діагностичного комплексу. Послуга надається за підтримки кандидата у депутати Олега Висоцького, - йдеться в оголошенні, розклеєному по районі.

Олег Висоцький – самовисуванець. У 1993 р. заснував НВО "Практика", яке спеціалізується на різних системах безпеки. Фірма відома тим, що у листопаді 2013 року фірма виграла гучний тендер по закупівлі більш ніж 1 тис. машини «швидких», - інформує РБК-Україна.

 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.