19 жовтня у мікрорайоні Троєщина (215 округ, Деснянський район) було здійснено напад на спостерігача Громадянської мережі ОПОРА, журналіста газети «Точка опори» представниками кандидата в депутати Віктора Кондратенка – самовисуванця, члена партії «УДАР». Спостерігача били, насильно утримували у мікроавтобусі та погрожували життю автоматом Калашникова.

У неділю,  19 жовтня, о 12:15, під час відкриття бювету кандидатом-самовисуванцем по 215 округу Віктором Кондратенком сталася конфліктна ситуація між представниками кандидата і 3-ма молодиками з ВО «Свобода» (Василь Харченко, Віктор Сумарєв, Дмитро Макаров), які розповсюджували агітаційні листівки.

0 lystivka

У своїй передвиборчій кампанії Володимир Кондратенко маскується під «Блок Петра Порошенка» та заявляє, що є узгодженим кандидатом від демократичних сил. Проте насправді узгодженим з «Блоком Петра Порошенка» є інший кандидат – Андрій Іллєнко від ВО «Свобода» (про це ОПОРА писала раніше).

0 zaproshennia 0 agitatsia

Під час заходу за участі Володимира Кондратенка «свободівці» почали роздавати листівки з агітацією проти кандидата-маскувальника, що не заборонено виборчим законодавством. Відразу підбігли люди Віктора Кондратенка, вирвали з рук агітаторів листівки і повели їх у бік. Спостерігач ОПОРИ, який був присутнім на відкритті бювету, почав знімати інцидент на відео. Представники кандидата Кондратенка наказали спостерігачу ОПОРИ не знімати, на що спостерігач повідомив, що має право, оскільки є журналістом. Після цього невстановлена особа почала наносити удари спостерігачу ОПОРИ і забирала планшет, з якого велася зйомка, а чоловік у камуфляжній формі який на зустрічі представлявся як солдат батальйону «Айдар» (і мав їх шеврон на плечі), вдарив спостерігача ногою – на цьому відео закінчилося.

 Далі спостерігача потягнули у мікроавтобус, і там він отримав декілька ударів по тулубу і задній частині голови, а невідомий чоловік, що сидів у балаклаві, направив на нього автомат «Калашникова». У спостерігача забрали документи, переписали персональні дані, перевірили особисті речі: сумку, планшет, видалили відео, погрожували прострелити ногу. Через 40 хвилин погроз і залякувань відпустили і наказали зникнути за 2 хвилини.

0 osoba pochala bijku 0 osoba pohrozhuvala sposterihachu

0 osoba z komandu napadnykiv2 0 osoba z komandu napadnykiv

0 mikroavtobus

Представники Громадянської мережі ОПОРА написали заяву до міліції, надали фото- і відеодокази, які відновили, номерний знак мікроавтобуса. Цікаво, що один із нападників (той, хто почав бити першим) представився бійцем батальйону «Айдар». Майже на кожній зустрічі з виборцями або заході, який організовує кандидат Віктор Кондратенко, його супроводжують айдарівці. Яка їхня функція на заходах -  невідомо.

Щодо міліції, то вона не проявила особливого інтересу до інциденту, номери оперативного штабу Деснянського району, який анонсував міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, не відповідали, за фактом бездіяльності було написано скаргу у Книгу скарг Деснянського РУ ГУ МВС України в м. Київ. Також за фактом інциденту представники Громадянської мережі ОПОРА написали заяву до Деснянського РУ ГУ МВС України в м. Київ.

Лише сьогодні, 20 жовтня, після звернення представників ОПОРИ за фактом нападу і побиття спостерігача Громадянської мережі ОПОРА, журналіста газети «Точка опори» МВС було порушено кримінальну справу.
Відзначимо, що 19 жовтня було відразу порушено декілька норм українського законодавства: перешкоджання діяльності офіційного спостерігача (ст.78, ч.9 Закону «Про вибори народних депутатів України»), перешкоджання журналісту у доступі на публічні заходи, пов’язані з виборами (ст.13, ч.4 цього ж Закону). Відповідальність за такі дії передбачена у ст.157, ч.2 Кримінального кодексу України «Ті самі  діяння (зокрема перешкоджання діяльності офіційного спостерігача при виконанні своїх повноважень),  поєднані  із  застосуванням  насильства, знищенням чи пошкодженням майна, погрозою застосування насильства або знищення чи пошкодження майна, караються обмеженням волі на строк до трьох років або позбавленням  волі  на  той  самий  строк,  з  позбавленням  права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від одного до трьох років».

УТОЧНЕННЯ: Станом на 21 жовтня 2014 року заяву представників Громадянської мережі ОПОРА за фактом інциденту було внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань та відкрито кримінальну справу (за інформацією МВС України). 

 
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів. 
 
Website: http://oporaua.org/                                                                                                                         
Facebook: https://www.facebook.com/cn.opora                                             
Twitter: https://twitter.com/opora(@opora, #вибори14, #elect_ua)