До координатора виборчих програм Громадянської Мережі ОПОРА у Київській області звернулася з листом довірена особа кандидата Наталії Багмут (балотується у 97 ВО) – Людмила Бабенко. Серед іншого, авторка листа пише: «Таке враження, що ті «юристи», які вам допомагали у підготовці матеріалу, викладеного на сайті ОПОРИ, були або п’яні, або обкурені сильнодіючою наркотичною речовиною. І таких «юристів» доцільно гнати у шию».

lyst

Мова йде про новину «На ОВК у 97 окрузі молодик перешкоджав діяльності офіційного спостерігача ОПОРИ».

Окрім іншого, пані Бабенко стурбувало посилання на статтю 157 Кримінального кодексу України. Жінка стверджує, що у новині статтю подано у зміненому вигляді.

Людмила Бабенко вважає, що у цій статті є такі положення:

«1. Перешкоджання насильством, обманом, погрозами, підкупом або іншим чином вільному здійсненню громадянином права обирати і бути обраним Президентом України, народним депутатом України, депутатом Верховної Ради Автономної Республіки Крим, депутатом місцевої ради або сільським, селищним, міським головою, вести передвиборчу агітацію –

карається обмеженням волі на строк від трьох до п’яти років або позбавленням волі на строк від двох до чотирьох років.

2. Ті ж самі діяння, вчинені за попередньою змовою групою осіб або членом виборчої комісії чи іншою службовою особою з використанням влади чи службового становища, -

караються позбавленням волі на строк від двох до п’яти років.

3. Діяння, передбачені частинами першою або другою цієї статті, що вплинули на результати голосування або виборів, -

караються позбавленням волі на строк від семи до дванадцяти років»,

Громадянська мережа ОПОРА нагадує пані Бабенко, що 23 лютого 2006 року набула чинності та редакція ККУ, яка зазначена у тілі новини і актуальна по сьогодні. Текст, який навела Людмила Бабенко у листі, діяв 8 років тому і станом на зараз безнадійно застарів. Громадянська мережа ОПОРА для запобігання подібних казусів рекомендує користуватися офіційним сайтом Верховної Ради України, де представлена актуальна версія українського законодавства, у тому числі статті 157, що так стурбувала довірену особу кандидатки Багмут.

«Стаття 157. Перешкоджання здійсненню виборчого права або права брати участь у референдумі, роботі виборчої комісії або комісії з референдуму чи діяльності офіційного спостерігача

1. Перешкоджання вільному здійсненню громадянином свого виборчого права або права брати участь у референдумі, перешкоджання діяльності іншого суб'єкта виборчого процесу, ініціативної групи референдуму, комісії з референдуму, члена виборчої комісії, члена ініціативної групи референдуму, члена комісії з референдуму або офіційного спостерігача при виконанні ними своїх повноважень, поєднані з підкупом, обманом або примушуванням, а також ухилення члена виборчої комісії у роботі комісії без поважних причин

- караються штрафом від трьохсот до п'ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до двох років, або позбавленням волі на той самий строк, з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від одного до трьох років.

2. Ті самі діяння, поєднані із застосуванням насильства, знищенням чи пошкодженням майна, погрозою застосування насильства або знищення чи пошкодження майна,

 - караються обмеженням волі на строк до трьох років або позбавленням волі на той самий строк, з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від одного до трьох років».

На сайті ОПОРИ читаємо: «Відповідно до частини 2 статті 157 Кримінального кодексу України, перешкоджання діяльності спостерігача, поєднані із застосуванням насильства, знищенням чи пошкодженням майна, погрозою застосування насильства або знищення чи пошкодження майна, караються обмеженням волі на строк до трьох років або позбавленням волі на той самий строк, з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від одного до трьох років».

Довірена особа Людмила Бабенко також ставить під сумнів достовірність факту присутності невстановленої особи на ОВК, хоча спостерігач ОПОРИ зафільмувала цю людину. Нагадаємо, чоловік відібрав камеру і погрозами змусив офіційного спостерігача стерти відео, але відділ технічної підтримки Громадянської мережі ОПОРА відновив втрачені файли. Тож виборці можуть розглянути обличчя чоловіка, що представився довіреною особою Наталії Багмут.

Зазначимо, що в результаті порушення спостерігачем ОПОРИ була подана заява в МВС під номером 146014. Тому за деталями матеріалів справи рекомендуємо звертатися до правоохоронних органів.

Також поінформуємо, що для того, аби отримати перелік офіційних спостерігачів, достатньо звернутися до окружної виборчої комісії.

Громадянська мережа ОПОРА закликає всіх субєктів виборчого процесу дотримуватися чинного законодавства та наголошує - відповідно до статті 297 Цивільного кодексу України, «кожен має право на повагу до його гідності та честі. Гідність та честь фізичної особи є недоторканними…»

Надіємося, що Громадянська мережа ОПОРА вичерпно потлумачила ситуацію і повноцінно задовільнила цікавість пані Бабенко стосовно порушення на ОВК № 97.

 

 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.