За доброю традицією Громадянська мережа ОПОРА надає консультації виборцям і активним громадянам щодо механізмів захисту їхніх виборчих прав. Звернувшись за номером (044)221-44-06 та (094)821-44-06, громадяни отримають вичерпну інформацію про зміну місця голосування, внесення до списку виборців, реалізацію виборчих прав осіб із обмеженими фізичними можливостями, а також проконсультуватися щодо фіксації порушень виборчого законодавства. Задокументовані порушення вноситимуться на Мапу порушень "Парламентські вибори 2014" (http://map.oporaua.org/).

0 web-baner-hotline-2014

Експерти з виборчого права надаватимуть роз’яснення щодо процедури тимчасової зміни місця голосування, зокрема, для осіб, що мають виборчу адресу у Автономній Республіці Крим, місті Севастополь, Донецькій та Луганській областях або хочуть проголосувати за кордоном. Також виборців консультуватимуть щодо того, як бути внесеним до списку виборців або внести до нього поправки, якщо дані про виборця є неточними. Юристи ОПОРИ роз’яснять, як людям у спеціальних установах або з обмеженими фізичними можливостями реалізувати своє виборче право.

Також експерти консультуватимуть громадян щодо фіксації порушень виборчого законодавства і звернення до відповідних органів для протидії незаконним діям або бездіяльності посадових осіб, суб’єктів виборчого процесу і громадян та, у разі наявності документованих доказів, вноситимуть порушення на Мапу порушень ОПОРИ «Парламентські вибори 2014» (http://map.oporaua.org/).

«Гаряча лінія» ОПОРИ щодо захисту виборчих прав громадян до ваших послуг за номером (044)221-44-06 та (094)821-44-06.

Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.
ОПОРА системно інформуватиме суспільство про перебіг кампанії, дотримання чинного законодавства суб’єктами виборчого процесу, участь посадових осіб у перегонах, дотримання міжнародних стандартів організації виборів усіма зацікавленими сторонами. Масштабне громадське спостереження має на меті попередити порушення протягом передвиборчої кампанії та унеможливити зловживання під час підрахунку голосів. Окрім спостереження, ОПОРА проводитиме інформаційно-просвітницьку кампанію та надаватиме юридичну підтримку громадянам щодо захисту їх виборчих прав.
 
Мапа порушень: http://map.oporaua.org/
Twitter: https://twitter.com/opora (@opora, #вибори14, #elect_ua)