29 вересня на засіданні 115 ОВК були присутні журналісти, уповноважені особи від політичних партій та двоє запрошених головою осіб, один із яких - залучений до роботи у комісії діловод - виявився сином голови комісії. Засідання окружної комісії проходило із значними процесуальними порушеннями.

Засідання окружної комісії проходило із значними процесуальними порушеннями. На початку засідання голова комісії не оголосив ні кількість присутніх на засіданні членів комісії, ні список запрошених та інших осіб, які мають право бути присутніми на засіданні комісії без дозволу або запрошення комісії. Натомість він одразу наголосив на питаннях, які варто було розглянути. Очевидно, питання присутності сторонніх осіб було не важливим для голови.

Після прийняття постанови про утворення спеціальної дільниці та розподілу між членами комісії дільниць, над якими закріплюється кураторство, на вимогу спостерігача від мережі ОПОРА та членів комісії голова зголосився представити запрошених ним на засідання осіб та запропонував проголосувати за їх присутність.

Першому із них, Шишці Олегу Мар’яновичу, якого голова представив як залученого до роботи комісії юриста, голова надав слово для представлення. Однак зважаючи на те, що попереднім головою окружної комісії вже був залучений для роботи комісії юрист (протокольне рішення про залучення якого було прийнято на одному із попередніх засідань), виникали сумніви щодо необхідності у  присутності на засіданні п. Олега.

Другій особі, запрошеній головою і представленій як діловод, слово голова не надав, а одразу поставив на голосування питання про надання дозволу бути присутніми обом запрошеним. Хоча комісія наполягала на голосуванні за кожну особу, голова ставив питання лише щодо присутності обох. Для уникнення ескалації конфлікту комісія таки проголосувала за сформульоване головою питання. Рішення виявилось негативним, а отже обоє присутніх покинули засідання.

В кінці засідання спостерігач ОПОРИ попросила голову все-таки представити особу, яка була ним запрошена і присутня на засіданні, адже цей факт має бути зазначений в протоколі. Голова представив його як Роман Лозинський, хоча на уточнююче питання чи це його син, відповів негативно.

Зважаючи на те, що попередньо спостерігачу ОПОРИ запрошений діловод представився як син одного із членів комісії, який просто прийшов послухати, що відбуватиметься на засіданні, є підстава вважати, що при відповіді на поставлене питання голова комісії злукавив.

Варто зазначити, що ст.9 Закону України «По запобігання і протидії корупції» особам, які наділені владними повноваженнями, забороняється мати у безпосередньому підпорядкуванні близьких осіб.

Нагадаємо, що постановою ЦВК від 22 вересня 2014 року № 1079 Лозинський Андрій Федорович був призначений головою за поданням від Політичної партії Українська платформа "СОБОР", замінивши на цій посаді Хапка Богдана Степановича.

Додаткова інформація:

Наталія Радиш,
координатор спостереження за виборами у Львівській області
096 90 31 546
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.