Спостерігачами Громадянської мережі ОПОРА у Вінниці зафіксовано зовнішню політичну рекламу без вихідних даних, що свідчить про порушення виборчого законодавства Зокрема, це білборди «Блоку Петра Порошенка».

У рекламі «Блоку Петра Порошенка» використана символіка партії, тому вона належить до політичної і має бути з вихідними даними згідно п. 7, ст. 69 Закону «Про вибори народних депутатів»: «…повинні містити відомості про замовника цих матеріалів, установу, що здійснила друк, або вказівку, що друк здійснено з використанням обладнання, що належить партії, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск».

vinnitsa bezvyhadnyh danyd blok poroshenka

Зазначимо, що зовнішню рекламу «Блоку Петра Порошенка» без вихідних даних зафіксовано на Чекращині.

За словами аналітика Громадянської мережі ОПОРА та Донецької обласної організації «Комітету виборців України» Олександра Клюжева, вихідні дані потрібно вказувати для того, щоб знати, звідки профінансована та чи інша реклама.

«Якщо неможливо прослідкувати звідки матеріал, який розповсюджують, то складно взагалі говорити, що дотримуються принцип фінансування агітації лише з виборчого фонду. Тому, якщо це: нелегальні листівки, брошури, програми – це порушує принцип рівності умов щодо фінансування кампанії того чи іншого суб’єкта», – зазначаєОлександр Клюжев.

Також Олександр Клюжев зазначає, що перед початком позачергової кампанії, Верховна Рада розглядала низку законопроектів, які стосувалися суттєво посилення відповідальності за порушення виборчого законодавства, у тому числі в частині ведення передвиборчої агітації. Проте ВР не захотіла удосконалювати ці питання. Тому нині, можливостей впливу на таких порушників немає.

 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів. 
 
Website:http://oporaua.org/                                                                                                                         
Facebook: https://www.facebook.com/cn.opora                                                                                     
Twitter: https://twitter.com/opora(@opora)