У Луганській області більшість окружних комісій не може зібрати кворуму і відповідно розпочати свою роботу. На двох ОВК були намагання провести чергове засідання окружних комісій.

У ОВК № 112 (центр – м. Рубіжне) і ОВК № 114 (центр – смт. Станично-Луганське) як на першому, так і на другому засіданні не було кворуму серед членів комісії.

18 вересня 2014 року на другому засіданні ОВК № 112 (центр – м. Рубіжне) були присутні 9 осіб. Як розповів спостерігачам ОПОРИ заступник голови ОВК № 112: «18 вересня ми мали проводити друге засідання, але воно не відбулось. Як і на першому засіданні, не було кворуму для прийняття необхідних рішень комісією, бо присутніх було всього 9 чоловік. Це 2 представники від Партії регіонів, 2 представники від "Батьківщини", 2 делегати від "УДАРу" та по одному представнику від політичної партії «Громада», Радикальна Партія Олега Ляшка і "Нова Політика".

Але це прогрес у порівнянні з першим засіданням, яке мало відбутися 8 вересня і було присутніх всього 5 чоловік. Це пов’язано з тим, що більшість членів комісії проживає у Луганську або Стаханові, які знаходяться у зоні бойових дій і з ними зв'язок відсутній. На сьогодні у нас вже відбулося 3 заміни у складі комісії. Зокрема, було замінено 2 делегатів від "УДАРу" і 1 представника Радикальної Партії Олега Ляшка. Не дивлячись на те що друге засідання поспіль не можемо провести, члени комісії вже прийняли присягу. Отже ми чекаємо наступних замін і поповнення штату окружної комісії від ЦВК».

19 вересня 2014 року на другому засіданні ОВК № 114 (центр – смт. Станично-Луганське) були присутні 7 осіб. Прокоментував ситуацію спостерігачам ОПОРИ заступник голови ОВК № 114 Володимир Аннусов: «19 вересня у нас засідання не відбулось, тому що не було необхідного кворуму. Прийшло усього 7 чоловік – 2 представники від Батьківщини і по одному представнику від партії УП «Собор», Ліберальної партії України, Партії Регіонів, партії "Нова Політика" і Радикальної Партії Ляшка. На першому засіданні, 8 вересня, було взагалі 4 чоловіки, воно також вважається як те, яке не відбулось через відсутність кворуму. На жаль, у штаті комісії багато людей з інших регіонів країни. Так у нас відбулась невдала заміна секретаря комісії від партії Наталії Королевської «Україна Вперед!». Секретар відмовилась працювати через те, що живе у місті Щастя біля Лугансьа і далеко їздити на засідання у Біловодськ. ЦВК нам замінило секретаря на Мирослава Харченка, який проживає у місті Київ і не має можливості приїжджати на засідання, відмовився теж працювати.

Ми відправили до ЦВК запит щодо заміни людей у складі комісії і очікуємо відповідного рішення. Крім того, ми чекаємо прийняття нового Закону парламентом, який би дозволяв переносити центр розміщення окружних виборчих комісій до інших населених пунктів. Наразі ми проводимо виїзні засідання у смт Біловодськ замість Станично-Луганського. Адже у Станично-Луганському немає необхідних технічних умов для роботи, ні приміщення, навіть не надають охорони. Тому ми маємо проводити виїзні засідання у іншому населеному пункті, де є найбільш необхідні умови для подальшої роботи ОВК № 114, адже кандидати нашого виборчого округу вже відкрили казначейські рахунки».

Детальніше:
Володимир Смоляков,
прес-секретар громадського спостереження в Луганській обл. за виборами до Верховної Ради України 2014
тел.: +380502752808 
 
Довідково: 
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.