На 129-му окрузі у Миколаївській області найбільш активно використовують зовнішні носії реклами потенційні учасники парламентських перегонів, ніж вже зареєстровані. Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА класифікують цей факт, як фальстарт виборчої кампанії.

Так, у загальномандатному окрузі більш рекламних площ задіяно під рекламу ВО «Батьківщина» з рекламним слоганом «Україна переможе», хоча ця партія ще не є офіційно зареєстрованим суб’єктом виборчого процесу.

IMG 4466

Інші партії – наприклад, ще не зареєстровані ЦВК, як учасники перегонів, «Сильна Україна», Ліберальна партія України, ВО «Свобода», Інтернет партія України, Блок лівих сил, а також зареєстрована, як суб’єкт виборчого процесу, «Громадянська позиція» (А.Гриценко) мають по одному, в поодиноких випадках – по два білборди зі своєю рекламою.

Серед мажоритарників найбільша доля зайнятих рекламних площ – у Олександра Жолобецького, який ще не пройшов реєстрацію, як кандидат, у ЦВК. У вже зареєстрованого 17 вересня Постановою ЦВК № 971 кандидата Миколи Жука приблизно вдвічі-втричі менше білбордів або сітілайтів. Хоча і О.Жолобецький, і М.Жук вже випустили по першому номеру своїх рекламних газет («Вестник» і «Сила твого голоса» відповідно).

22 09 myk 2

За ініціативи та за підтримки потенційного кандидата Олександра Жолобецького у Миколаєві 21 вересня провели акцію, результати якої претендують на внесення до Книги рекордів Гінеса, - 1 200 миколаївських студентів та ініціативних жителів побудували літеру N, а потім «дописали» фразу «No war».

22 09 Myk

Акцію анонсували як один із заходів у рамках святкування Дня Миколаївської області, яка була створена 22 вересня 1937 року, тому на ній були присутні представники місцевої влади – голова облдержадміністрації Вадим Меріков, голова облради Тарас Кремінь і Миколаївський міський голова Юрій Гранатуров. Але жодного слова підтримки чи похвали на адресу Жолобецького представниками влади сказано не було.

Цікаво, що фіксувати рекорд побудови літери з найбільшої кількості людей (попередній зафіксований рекорд з побудови літери мав кількість 820 учасників) прибув представник групи кампаній The Symbol of Success (вона організовує та фіксує рекорди для Книги рекордів Гіннесса) Юрій Сірецький, який зараз є кандидатом на посаду міста мера Сакраменто у США.

Слід зазначити, що 14 вересня під час передвиборчого з’їзду Блока Петра Порошенка у Києві по 129 окрузі був висунутий саме Олександр Жолобецький

Зауважимо, що О. Жолобецький найбільш успішно використав 225-річчя м. Миколаїв – була випущена «Необычная история Николаева в картинках для детей и взрослых», в якій з ілюстраціями розповідається про найбільш відомі місця в Миколаєві.

22 09 Myk 3

Спосерігачі ОПОРИ нагадують, що згідно частини 6 статті 68 передвиборча агітація здійснюється за рахунок коштів Державного бюджету України, виділених на забезпечення ведення передвиборної агітації відповідно до цього Закону, коштів виборчих фондів партій, кандидатів у депутати в одномандатних округах. Кандидати у депутати, зареєстровані у загальнодержавному окрузі, можуть здійснювати передвиборну агітацію за кошти виборчого фонду партії. Використання власних коштів партій, кандидатів у депутати чи коштів з інших джерел для проведення передвиборної агітації, у тому числі з ініціативи виборців, забороняється.

За коментарями звертайтеся:
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України.

Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.