Принаймні троє міських голів у містах обласного значення на Хмельниччині балотуються кандидатами у народні депутати України.

Це члени ВО «Батьківщина» Сергій Мельник із обласного центру (одномандатний виборчий округ № 187), Василь Сидор зі Славути (ОВК № 190) та Микола Мельничук зі Старокостянтинова (ОВК № 191). Вони обитроє працюють градоначальниками два-чотири скликання підряд, але досвід змагань за мандат українського парламенту має лише Василь Сидор, який у 2012 році поступився регіоналові Сергію Буряку. Крім того, кандидатом у депутати в окрузі № 193 зареєструвався колишній міський голова Кам’янця-Подільського Олександр Мазурчак, який з 2008 року працює на керівних посадах в Міністерстві ЖКГ та у столичній держадміністрації і є першим заступником виконавчого директора Асоціації міст України.

Якщо Василя Сидора кандидатом у депутати по мажоритарному округу висунуто на з’їзді «Батьківщини», то всі інші вступають у виборчі змагання самовисуванцями. Хоча політична партія ВО «Батьківщина», висунувши своїх представників по шістьох із семи виборчих округів Хмельниччини, залишила Хмельницький для самовисуванця Сергія Мельника. За її підтримки на місцевих виборах у 2010 році він отримав більш як 70 відсотків голосів хмельничан, котрі взяли участь у голосуванні. Як голова регіонального відділення Асоціації міст України, Сергій Мельник пояснив таку активність міських голів намаганням законодавчо подолати вихолощення повноважень місцевого самоврядування.

"У нас на рахунку сто мільйонів гривень. Це не малі кошти для такого міста як Хмельницький, і спрямування їх на благоустрій суттєво змінило б суспільну думку на користь міської влади. Але подолати казначейські перепони заважають прийняті за останні десять років закони, - розповів Сергій Мельник представнику ОПОРИ.Крім того, скажімо, ми пройшли всю процедуру до початку будівництва сміттєпереробного заводу. Та жоден інвестор не наважується почати будівництво, поки законом не затверджено «зеленого тарифу» на електроенергію, яка вироблятиметься такими установками. Клюєвська мережа сонячних електростанцій має такий тариф і розбудовується, а сміттєпереробна індустрія не має стимулу для розвитку. Дратує і бюджетна політика, яку веде теперішня влада – немає й натяку на децентралізацію, ні філософії розвитку місцевого самоврядування, ні ідеології."

За словами Сергія Мельника, саме діячі ланки місцевого самоврядування зможуть переорієнтувати державну політику на дотримання інтересів місцевих громад. До слова, лобіювання інтересів населення виборчих округів депутатами-мажоритарниками не є ефективним.

«Замість 144 мільйонів гривень субвенцій із Державного бюджету, які мали б прийти на Хмельниччину в 2013 році відповідно до коефіцієнту, затвердженого у Бюджетному кодексі, виділено лише 27 мільйонів. Надійшло тільки шістнадцять», - продемонстрував ціну депутатського лобізму директор Інституту громадянського суспільства Анатолій Ткачук.

 


Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.