ЦВК задовольнила клопотання Громадянської мережі ОПОРА щодо надання дозволу мати офіційних спостерігачів під час позачергових виборів народних депутатів України 26 жовтня 2014 року. За це 3 вересня на своєму засіданні проголосували всі 15 присутніх членів Комісії.

Частиною першою статті 77 Закону України "Про вибори народних депутатів України" визначено, що у виборчому процесі можуть брати участь офіційні спостерігачі від громадських організацій. Як зазначила доповідач член Комісії Юлія Швець, ОПОРА зареєстрована в Міністерстві юстиції України, про що видано відповідне свідоцтво, має всеукраїнський статус, її діяльність поширюється на всю територію України, також відповідно до її статутних завдань здійснює, зокрема, спостереження за ходом виборчого процесу.

Варто відзначити, що ОПОРА першою з громадських організацій отримала дозвіл на спостереження за виборами. Мати своїх спостерігачів на цей час отримали право ще 5 неурядових організацій: "Передові правові ініціативи", "Всеукраїнський комітет громадського контролю", "За нове суспільство", "Громадський центр "Форум" та "Центр правової допомоги".

1 вересня Громадянська мережа ОПОРА розпочала масштабну кампанію моніторингу за позачерговими виборами народних депутатів України 26 жовтня 2014 року, який включатиме довготермінове та короткотермінове спостереження. Так, протягом всього виборчого періоду до процесу залучено 213 спостерігачів (по одному на кожен виборчий округ). У День голосування організація мобілізує понад 2 000 активістів для здійснення паралельного підрахунку голосів та якісного спостереження. ОПОРА системно інформуватиме суспільство про перебіг кампанії, дотримання чинного законодавства суб’єктами виборчого процесу, участь посадових осіб у перегонах, дотримання загальновизнаних міжнародних стандартів усіма зацікавленими сторонами. Організація також планує забезпечити виборців просвітницькими матеріалами. Масштабне громадське спостереження має на меті попередити порушення протягом передвиборчої кампанії та унеможливити зловживання під час підрахунку голосів. Мережа організує гарячу лінію для виборців з усієї країни, які зіткнуться з порушеннями у день голосування. Наші фахівці нададуть кваліфіковану консультацію в будь-якій ситуації.

Нагадаємо, що офіційні спостерігачі від громадської організації мають певні переваги на виборах, адже офіційний спостерігач є суб'єктом виборчого процесу, на відміну від журналіста, та має право оскаржувати рішення, дії та бездіяльність інших суб'єктів виборчого процесу, тоді як журналіст може лише повідомляти широкому загалу про факти та події, пов’язані з виборчим процесом.  

Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з вересня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Організація співпрацює з понад 200 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться ще більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.