27 червня закінчлася основна сесія зовнішнього незалежного оцінювання знань випускників загальноосвітніх навчальних закладів у 2014 р. Громадянська мережа ОПОРА, яка слідкувала за дотриманням процедур стандартизованого тестування з п’яти предметів (іноземні мови, українська мова та література, математика, історія України, біологія) та здійснила 1 058 спостережень, з них 66 у Вінницькій області, підбиває проміжні висновки за результатами свого моніторингу.

Також ОПОРА продовжує спостереження за додатковою сесією ЗНО. Як повідомляли спостерігачів ОПОРИ, на Вінниччині серйозних порушень, які б впливали на результати тестувань учасників, зафіксовано не було.

За словами обласного координатора громадського спостереження за ЗНО у Вінницькій області, основна сесія ЗНО на Вінниччині відбулася на хорошому організаційному рівні, без системних порушень процедури тестування. Хоча випадки, коли абітурієнтів позбавляли права продовжувати тестування через наявність у них мобільних телефонів, все ж таки були.

Цьогоріч спостерігачі ГМ ОПОРА відзначають активність представників батьківських комітетів на пунктах тестування в м. Вінниці (в основному за перебігом ЗНО спостерігали батьки 10-класників). Спостерігачі помітили також, що, в порівнянні з попередніми роками, зменшилась кількість батьків, які чекають під ПТ. А ще збільшилась кількість абітурієнтів, які прийшли на тестування у вишиванках.

Також спостерігачі ОПОРИ не зафіксували випадків перешкоджання їхній роботі персоналом пунктів тестування та констатують переважно приязне ставлення до себе.

Дотриманню процедур ЗНО сприяла і процедура застосування металодетекторів. У Вінницькій області металошукачі застосовувалися на всіх пунктах тестування, де були присутні спостерігачі.

З 1 липня стартує додаткова сесія ЗНО, участь у якій візьмуть переважно абітурієнти з Донеччини й Луганщини - областей, у яких не вдалося організувати незалежне оцінювання через російську агресію та тероризм. Тому, до 20 червня абітурієнти мали змогу на сайті Українського центру оцінювання якості освіти вказати інший регіон, у якому хотіли б складати тести.

Загалом, за інформацією УЦОЯО, на додаткову сесію перереєструвалося більше 20 тисяч абітурієнтів з Донецької та Луганської областей, більше сотні дітей з АРК. Водночас 15 тисяч абітурієнтів з Донбасу ще не перереєструвалося. Додаткова сесія ЗНО триватиме до 15 липня. А для тих абітурієнтів, які з певних причин і в ній не зможуть взяти участь, буде влаштовано третю сесію – вже на базі вузів під час вступної кампанії.

Людмила Марцева, заступник директора Вінницького регіонального центру оцінювання якості освіти:

У Вінницькій області для проведення зовнішнього незалежного оцінювання осіб, які виявили бажання вступати до вищих навчальних закладів, було зареєстровано 11 214 абітурієнтів. На Вінниччині була сформована мережа, підготовлено пункти тестування, підготовлено педагогічних працівників. Загалом під час проведення основної сесії ЗНО, з 3 по 27 червня, всі пункти тестування працювали злагоджено, залучені педагогічні працівники продемонстрували свою організованість та компетентність у роботі. На пунктах тестування досить компетентно працювали представники державної служби охорони.

Цьогоріч практично на тестуванні з кожного предмету влаштовувалась технологічна перерва. Абітурієнти були попередженні про те, що не треба мати при собі засобів зв’язку, і саме з цим були пов’язані технологічні перерви, які мали на меті перевірити, чи дотримані всі вимоги проведення ЗНО. Особливих проблем для проведення ЗНО в нашому регіоні  не було. Громадські спостерігачі, які були присутні на всіх пунктах тестування, зафіксували те, що не було подано апеляцій на порушення процедури проведення тестування з боку педагогічних працівників.

На жаль, у нас були поодинокі випадки, коли діти були позбавлені права продовжувати тестування через те, що вони залишили у себе мобільні телефони. Але основна сесія ЗНО у Вінницькій області пройшла злагоджено і організовано.

Зараз триває додаткова сесія для тих абітурієнтів, які пропустили тестування під час основної сесії з поважної причини. Вони надали відповідні документи до регіонального центру і були зареєстровані. Загалом на Вінниччині взяти участь у додатковій сесії ЗНО виявили бажання 167 абітурієнтів, із них 120 – переселенці з Донецької і Луганської областей та АР Крим, які перереєструвалися і вказали свою нову адресу проживання. У нашій області під час додаткової сесії обслуговуватиме абітурієнтів лише один пункт тестування – загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 31 міста Вінниця. Крім того, в додатковій сесії ми маємо ще пункти тестування на базі Стрижавської виправної колонії та Вінницької установи виконання покарань, де зареєстровано певну кількість учасників тестування. Загалом ЗНО-2014 у Вінницькій області проходить злагоджено і без порушень.

Про особливості оцінювання знань абітурієнтів у Польщі розповіла політолог та культуролог, випускниця факультету політичних наук та Студій Східної Європи Варшавського університету Івона Юрковська:

Випускники середніх шкіл у Польщі, як і їхні українські колеги, складають іспити після завершення навчання, хоча роблять це пізніше, ніж українські учні – в 19 років. Цей іспит є своєрідним пропуском в університет. У Польщі неможливо вступити в університет без складання «матури». «Матура», саме так називається цей іспит, вважаєтся першим справжнім іспитом у житті молодої людини. З нею пов’язано багато традицій. Про матуру співають, свою матуру згадують після багатьох років. Так само часто, як згадують свою «студнювку» (studniówka- урочистий бал, обов'язковим пунктом якого є спільне танцювання полонеза). Цікаво, що польські абітурієнти святкують ще до іспитів, адже студнювка, як випливає з назви, відбувається за сто днів до екзаменів.

Матура кілька років тому стала одночасно і вступним іспитом в університет (крім кількох окремих факультетів). Раніше абітурієнти складали ще й окремі іспити в університеті, до якого хотіли вступити.

На відміну від українських, польські абітурієнти складають іспити у своїй школі серед своїх вчителів (хоча обов'язково має бути присутнім принаймні один учитель з іншої школи) але перевіряють їх зовнішні екзаменатори. Під час іспиту забороняється залишати аудиторію (навіть щоб сходити в туалет). Абітурієнтів попереджають, що заборонено використовувати мобільний зв'язок і подібне, але ніхто не має права робити обшуку. Про жоден металодетектор мова не йде.

Інакше, ніж в Україні, відбувається також реєстрація абітурієнтів на іспити. Вони заздалегідь у школі подають заявки, які предмети мають намір складати. Також у Польщі нема громадського спостереження за складанням матури.

Додаткова інформація: Громадське спостереження за ЗНО відбувається в рамках Альянсу Програми сприяння незалежному тестуванню в Україні (USETI Legacy Alliance).