Тільки 4 кандидати на пост Президента України з 23, які були зареєстровані Центральною виборчою комісією, агітують миколаївців за себе з білбордів – це Михайло Добкін, Сергій Тігіпко, Олег Ляшко і Петро Порошенко. Одразу відмітимо, що інформаційні плакати кандидатів, які розміщені на білбордах, відповідають вимогам ст. 59 Закону України «Про вибори Президента України», тобто містять необхідні вихідні дані.  Але білборди двох кандидатів майже по всій території обласного центру псуються невідомими.

mykolaiv 4 mykolaiv 5

«Під обстріл» фарбою потрапляють білборди Петра Порошенка і Олега Ляшка: в Миколаєві майже неможливо знайти незаплямовані інформаційні плакати цих кандидатів. На думку, що така вибірковість не випадкова, наводить той факт, що розташовані поряд білборди Михайла Добкіна чи Сергія Тігіпка (інколи на відстані 25 метрів, як от, наприклад, на пр. Героїв Сталінграду) залишаються без ушкоджень, а також така обставина, що за це «беруть на себе відповідальність» активісти так званого «СМЕРШ» (відкрита група ВКонтакті:  https://vk.com/club65330119).

mykolaiv 3

У обласних штабах кандидатів у Президенти України ОПОРІ відповіли, що не бачать сенсу звертатися до правоохоронних органів: відповідної статті в Законі України «Про вибори Президента України» про псування агітаційної продукції немає. До того ж, як висловився керівник Миколаївського обласного штабу П. Порошенка Давид Макар’ян, «біля кожного білборду міліціонера не поставиш».

mykolaiv 1

Стосовно того, кого керівники штабів кандидатів підозрюють в псуванні білбордів, думки розійшлися.  Відтак керівник штабу П. Порошенка Давид Макар’ян навіть не знає, кого можна підозрювати. «Таке в державі твориться – не можна когось конкретного підозрювати. Але те, що це не наші доброзичливці, - це точно», - сказав він.

А ось у керівника Миколаївського обласного штабу кандидата О.Ляшка Олега Найди є конкретні підозри. «Це могли зробити комунальники, які фарбували поряд, - на біл-бордах видні сліди кисті», - таку думку висловив він.

Додамо, що білборди Олега Ляшка не тільки закидають фарбою, але інколи роблять на них непристойні надписи.

mykolaiv 2

Обидва керівники штабів кандидатів відзвітували про псування білбордів у центральні штаби, де прийматиметься рішення про переклеювання білбордів.

За коментарями звертайтесь:
Олена Кабашна,
координатор виборчих програм
Громадянської мережі ОПОРА у Миколаївській області
0950871785 
 

Довідково:

Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.

Починаючи з березня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює з 175 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.