Проект Громадянської мережі ОПОРА та Громадського телебачення "Перед вибором" покликаний повідомити про перебіг президентської кампанії та допомогти громадянам стати освіченими виборцями. У цьому випуску - бліц-опитування  Петра Симоненка, Рената Кузьміна і Василя Цушка, 11 принципів виборчого права і демократичних виборів, а також пригоди спостерігача.

Чим відзначився минулий тиждень для кандидатів на пост Президента? Ведучі нагадають як жителі східних областей України недоброзичливо зустрічали Сергія Тігіпка, Михайла Добкіна та Олега Царьова за підігрування сепаратистів. Втім, за інформацією ведучих, загалом кандидати рідко відвідують регіони, агітацію проводять здебільшого в Києві або на малих батьківщинах. Лише 11 з 23 кандидатів є активними. Найактивніше виборчу кампанію проводять є Петро Порошенко, Юлія Тимошенко, Олег Ляшко, Дмитро Ярош, Анатолій Гриценко, Олег Тягнибок та Ольга Богомолець. Цікавим є той факт. що виборчі штаби більшості кандидатів тільки починають формуватися. Окрім того, варто зазначити, що в регіонах продовжується ротація в місцевих органах влади. Проте спостерігачами ОПОРИ не було помічено використання адміністративного ресурсу чи інших порушень виборчого законодавства.

У постійній рубриці "Портрет кандидата" - біографічні дані Михайла Добкіна, Олександра Клименка, Валерія Коновалюка, Наталії Королевської. Дізнаєтесь, у кого з них на рахунку мільйони, хто пропонує відмовитися від ЗНО, а хто хоче створити муніципальну міліцію. 

Незважаючи на подейкування, що до влади хочуть прийти люди, які представлятимуть Західну Україну, з карти походження кандидатів, бачимо, що більшість з них зі Східної України. У програмі можете ознайомитися з цією мапою.

Є питання і до Василя Цушка, Петра Симоненка та Рената Кузьміна. Під час інтерв'ю з ними дізнаємось, що Василь Цушко бачить на посаді прем'єр-міністра Юлію Тимошенко або Арсенія Яценюка, Ренат Кузьмін вважає за доцільне проведення референдуму щодо вступу в НАТО та читає "Мистецтво промови в суді", а Петро Симоненко запевняє, що він не слухає "Гринджоли" та надихається Леніном.

У рубриці "Виборча механіка" - про 11 принципів виборчого права і демократичних виборів. 

Наостанок пропонуємо нову рубрику, в якій люди, які мали досвід спостереження за виборами. У цьому випуску спостерігач ОПОРИ  розповів про ефективне спостереження за виборами міського голови м. Мукачево у 2004 році.