У Луганській області відбулися перші засідання окружних виборчих комісій. Цікаво, що у більшості комісій голови, заступники або секретарі на засідання з різних причин не з’явилися або відмовилися виконувати свої обов’язки.

На перше засідання не з’явились 4 голови (ОВК № 107, ОВК № 113, ОВК № 114 і ОВК № 115), 1 заступник голови (ОВК № 108) та 5 секретарів (ОВК № 106, ОВК № 107, ОВК № 110, ОВК № 112 та ОВК № 115).

На засіданні ОВК № 106 (центр – м. Луганськ) не було секретаря Попової Анастасії (кандидат Д. Ярош). Причини не було встановлено, так як секретар не вийшов на зв'язок.

В ОВК № 107 (центр – м. Алчевськ) голова комісії Гудолін Олександр (кандидат О. Царьов) повідомив про свою відсутність на засіданні за сімейними обставинами, в той час, як секретар Литвинченко Галина (кандидат П. Симоненко) відмовилась працювати у складі комісії.

Заступник голови комісії в ОВК № 108 (центр – м. Краснодон) Головіна Наталія (кандидат Н. Королевська) була відсутня на засіданні за невідомими обставинами і не вийшла на зв'язок.

Перше засідання ОВК № 110 (центр – м. Лисичанськ) проігнорував Єгоркін Сергій (кандидат О. Царьов), який не відповідає на телефоний зв'язок. Таким чином члени ОВК відправили телефонограму до ЦВК щодо зміни секретаря в ОВК.

Також члени ОВК № 112 (центр – м. Свердловськ) відправили телефонограму до ЦВК щодо зміни секретаря комісії Карпенко Світлани (кандидат В. Цушко) у зв’язку з її відмовою працювати у складі ОВК на даній посаді.

Голова ОВК № 113 (центр – м. Рубіжне) Шестопал Владислав (кандидат В. Саранов) відмовився працювати на цій посаді у складі комісії. Як він повідомив по телефону, причиною відмови є проживання у іншому регіоні (м. Київ) і відсутність досвіду роботи у виборчій комісії.

Також в ОВК № 114 (центр – смт Біловодськ) голова комісії Шарапова Тетяна (кандидат В. Куйбіда) відмовилась працювати у комісії і обіймати посаду. Про це вона повідомила телефоном, і члени комісії відправили телефонограму до ЦВК про зміну голови комісії ОВК.

В ОВК № 115 (центр – м. Сватове) голова комісії Руденко Геннадій (кандидат М. Маломуж) перед початком засідання заявив про свою відмову працювати у складі комісії через відсутність досвіду такої роботи, а секретар комісії Шевцов Ігор (кандидат С. Тігіпко) не з’явився на засідання комісії з невідомих причин.

Відзначимо, що на ОВК № 105 (центр – м. Луганськ), ОВК № 109 (центр – м. Лисичанськ), ОВК № 111 (центр – м. Антрацит) і ОВК № 116 (центр – м. Стаханов) весь керівний склад комісії був присутній на засіданні.

Загалом в Луганській області на засідання ОВК не зявилось 24 члена комісій. З них 10 членів, що входять до керівного складу комісії ОВК. Зокрема, від кандидата Н. Королевської жоден з членів був присутній на засіданні комісії ОВК (1 з них – включено до керівного складу комісії ОВК).

 
 

Довідково:                                                                                                                                                                   

Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з березня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює з 175 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.