У Харкові та Харківській області напередодні Пасхи народні депутати й одночасно довірені особи кандидата в Президенти Михайла Добкіна Анатолій Денисенко та Дмитро Добкін роздавали виборцям пасхальні кулічі.

За повідомленням декількох жителів Первомайського та Балаклійського районів, напередодні свята Великодня їх обдаровували пасхальними кулічами з вітальною листівкою від народного депутата Дмитра Добкіна. Саме він переміг на Парламентських виборах в 2012 році в мажоритарному окрузі, що включає вищезгадані райони. Від 16 квітня Постановою ЦВК № 287 Дмитро Добкін затверджений ще й як довірена особа кандидата на пост Президента Михайла Добкіна в 180 окрузі. До складу цього округу входить Зміївський та два райони — Балаклійський та Барвінківський, жителі яких шляхом вибору більшості і делегували цього кандидата в нардепи до Верховної Ради України в 2012 році.

Як повідомили спостерігачам ОПОРИ мешканці селищ Первомайського та Балаклійського районів, доставкою вітальних пакунків від народного депутата до домівок виборців займалися селищні ради.

На лицьовій стороні листівки написано “С праздником Святой Пасхи! Народный депутат Украины Дмитрий Добкин”, на звороті - “Мира, добра, благополучия и крепкого здоровья! Христос Воскрес! Дмитрий Добкин”.

Аналогічну акцію провів і нардеп від мажоритарного округу міста Харків Анатолій Денисенко, який затверджений тією ж Постановою ЦВК № 287 від 16 квітня довіреною особою того ж самого Михайла Добкіна в 175 окрузі.

Про свій захід Анатолій Петрович відзвітував 20 квітня на своєму сайті, зазначивши, що дарує пасхальні кулічи на “рідному” окрузі вже другий рік поспіль. З цього повідомлення можна зрозуміти, що серед одержувачів — колективи шкіл та дитячих будинків, ветерани, інваліди, афганці, працівники комунальних служб, адміністрацій, лікарень, бібліотек.

Між тим, жодного повідомлення про подібну акцію на Пасху в 2013 році активісти Мережі ОПОРА на сайті народного депутата не знайшли.

Звертаємо увагу на те, що Закон України “Про вибори Президента України” забороняє використовувати в якості передвиборчої агітації надання виборцям на безоплатній основі товарів. Згідно частини 6 статті 64 такі дії можна розцінити як підкуп виборців.

Звичайно, ситуація не є однозначною. Роздавання кулічів не супроводжувалося закликами голосувати за певного кандидата на пост Президента. Але враховуючи, що на період акції Анатолій Денисенко та Дмитро Добкін вже були довіреними особами кандидата, питання про порушення позначеної норми виборчого законодавства, вочевидь, має бути поставленим. Адже, відповідно до статті 67 (частина 2) Закону, довірені особи кандидата ведуть агітацію за обрання його Президентом України, а також представляють інтереси кандидата у відносинах з виборцями.

Denisenko 20.04 Kharkiv
Denisenko 20.04 Kharkiv 1
Denisenko kylitch 17.04 1
Dobkin kylitch
 

Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з березня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює з 175 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.