Для підготовки та організації виборів Президента, що мають відбутися 25 травня, створені окружні виборчі комісії, терміни передбачені Законом «Про вибори Президента» дотримані (ст.23 Закону «Про вибори Президента України»). На цьому етапі в Херсонській області порушень у діяльності цих виборчих органів не помічено.

На Херсонщині знаходиться  шість територіальних виборчих округів - № 184-189. Більшість учасників президентських виборчих перегонів, а їх всього 23, скористалися своїм правом подати представників для створення окружних виборчих комісій, крім Андрія Гриненка і Валерія Коновалюка. 

Правда, не всі кандидати знайшли кадри для всіх округів: у Ріната Кузьміна є свої представники лише у трьох округах, а Вадим Рабинович не знайшов представника для 187 округу (центр в Цюрупинську).
15 і 16 квітня, як того і вимагає закон, всі шість ОВК провели свої перші засідання. Правда, зібралися вони далеко не в повному складі. Багато членів комісій не з'явилися, і голови комісій зайнялися їх розшуком. Перше засідання проігнорували всі представники Олега Царьова та Вадима Рабиновича. Як з'ясувалося пізніше, члени комісії від першого проживають у Дніпропетровській області, а другого - в Києві. Проте, необхідна кількість членів комісій прийняли присягу (не менше 2/3 від загального складу комісії – ч. 2, ст. 26 Закону «Про вибори Президента України»), і взялися до своєї роботи.

Однак не всім створили відповідні умови. Так, ОВК  № 186 (центр - м. Нова Каховка) отримала занадто маленьке приміщення, площа якого не відповідає передбаченому стандарту, що може значно ускладнити роботу комісії.
Квота на керівні посади розподілялася відповідно із загальною кількістю поданих кандидатур, як того потребує Закон (ч.8 ст. 23 Закону «Про вибори Президента України») – кожний кандидат отримав по одному представнику у керівному складі комісій, лише двоє - Олександр Клименко і Зорян Шкіряк мають по 2 представника серед голів, заступників і секретарів. Це позитивний знак, на тлі того, як формувалося керівництво комісій на попередніх виборах.
Можна констатувати, що на нинішніх виборах відбулося суттєве оновлення персонального складу членів комісій. Тільки 36 членів ОВК по Херсонській області із 120 мають відповідний досвід роботи.

Цікаве спостереження, що досвідчені члени ОВК часто не переймаються тим, від кого вони працюють у комісіях, їх умовно можна назвати "професіоналами" – хто їх перший «перехопив», з тим і працюють. На цих виборах така картина. В ОВК № 184 секретарем працює Лада Ягофарова за поданням від Петра Порошенка, яка на минулих виборах була членом комісії від партії «Русь єдина». Її колега по цій же ОВК – Сніжана Глушко (наразі від Михайла Добкіна) працювала раніше від партії «Руська єдність». Таїсія Крейза, дуже відома в навколовиборчих колах "профі", у 2010 працювала від Віктора Януковича, у 2012 – від партії «Молодь до влади», на цих виборах – від Василя Куйбіди (РУХ). В ОВК № 185 голова Віктор Влялько - за поданням Михайла Добкіна, а в минулому - представник партії «Народно-трудовий союз». А от Наталя Бринь, член ОВК № 185, не змінює своїх поглядів, наразі працює від кандидата Олександра Клименка, а на минулих виборах від його партії – Народна Партія України.
Треба зауважити, що є комісії, де в керівний склад потрапили люди, що не мають зовсім досвіду роботи в ОВК: 2 голови комісії (ОВК № 184, 186), 5 заступників голів комісій (№ 184, 185, 187, 188) і 3 секретарі комісій (№ 185, 186, 188).

Гендерний розподіл серед членів ОВК: 63 жінки і 57 чоловіків. У дільничних виборчих комісіях, як правило, ситуація трохи інша, тут традиційно переважають жінки. Цікавий і віковий розподіл: від 40 до 60 років - 56 осіб, 33 - у віці від 25 до 40 років, 11 осіб віком до 25 років і 20 старші 60 років.

Детальніше:
Наталія Богренцова,
прес-служба Громадянськоїмережі ОПОРА в Херсонській області,

Довідково:

Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з березня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює з 175 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.