У вівторок, 15 квітня, на своє перше засідання зібралися члени окружної виборчої комісії виборчого округу №19 з центром у м. Володимир-Волинський. З 19 членів ОВК на перше засідання зявилось 12 осіб, в тому числі весь керівний склад комісії.

За таких умов засідання не могло розпочатися, адже відповідно до ч. 2 ст. 26 Закону України «Про вибори Президента України» не було достатньої кількості членів комісії для прийняття присяги - дві третини з усього складу комісії. На засідання було повідомлено, що ніби то двоє осіб відмовились від роботи в комісії. Керівництво ОВК заявило про наявність кворуму і тому розпочали проведення першого засідання. 12 присутніх членів ОВК склали присягу та розпочали вирішення організаційних питань, зокрема, підписали договір з бухгалтером і системним адміністратором.

Акцентуємо увагу, що склад окружної виборчої комісії затверджується виключно рішенням ЦВК. Тому, без такого рішення кількісний склад ОВК № 19 становить 19 осіб. Отож, в цій ситуації збори членів ОВК № 19 не можна вважати її першим засіданням, так як повноваження цієї окружної виборчої комісії розпочнуться лише з моменту складення присяги 13 членів. 

Тому голова ОВК Володимир Музиченко, що представляє кандидата Вадима Рабіновича, зобов’язаний сьогодні повторно скликати перше засідання своєї комісії.

Нагадаємо, що аналогічна ситуація трапилась цього ж дня в ОВК № 23 з центром в смт Маневичі, де члени комісії почали перше засідання після складення присяги лише 9 з 19 її членів.

Цікаво і те, що в місті Володимир-Волинський під час знайомства не всі члени ОВК знали, якого кандидата вони представляють. Зокрема, із здивуванням дізнався те, що представляє кандидата Олександра Клименка член цієї окружної комісії Сергій Вижва.

 

Прес-служба Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області

За коментарями звертайтеся до:
Михайло Шелеп
Координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області
067 416 50 86, [email protected]

Детальніше:

Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.  

Починаючи з березня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює з 175 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.