Екс-голова ОВК № 156 на парламентських виборах 2012 року, що представляв партію «Руський блок», знову потрапив до складу окружної виборчої комісії (ОВК). Тепер він представляє Сергія Тігіпка й є членом ОВК № 158 (центр – м. Сарни).

Loskutov

Під час виборчої кампанії 2012 року представники ОПОРИ приїхали до Сарн для того, щоб перевірити інформацію про те, чи голова ОВК Сергій Лоскутов примушує керівників дільничних виборчих комісій (ДВК) підписувати протоколи перших засідань комісій заднім числом. Щоб довести чи спростувати цей факт, спостерігачам потрібно було ознайомитися із постановою комісії, копія якої розміщена на дошці оголошень у фойє будівлі ОВК. Однак, коли спостерігач спробував сфотографувати необхідні документи, на нього накинулися голова та заступник окружної комісії. Голова ОВК від партії «Руський блок» Сергій Лоскутов спробував вирвати з рук спостерігача фотоапарат. У цей час заступник голови від партії «Руська єдність» Галина Куцан виштовхувала спостерігача з будівлі.

У фойє спостерігач звернувся за допомогою до правоохоронців, які чергували у будівлі. Спостерігач надав міліціонерові свій паспорт та посвідчення, щоб довести своє право перебувати в приміщенні та робити фотозйомку, однак правоохоронець віддав документи заступнику голови комісії та не перешкоджав їй під час порушення права на спостереження за виборами. Представник партії «Руська єдність» вивела спостерігача за двері будівлі і порадила «подихати свіжим повітрям». Одразу за пані Куцан на вулицю вийшов невідомий чоловік, який попередив спостерігача, що той «грається з вогнем», і якщо його ще раз побачать на ОВК, у нього будуть серйозні проблеми.

Про факт порушення законодавства було повідомлено до райвідділу міліції, працівники якого прибули на місце події для отримання пояснень. Згідно з кримінальним кодексом України, дії голови та заступника окружної комісії є перешкоджанням діяльності офіційного спостерігача. Також пан Лоскутов неодноразово перешкоджав роботі й інших спостерігачів та журналістів.

15 квітня відбулося перше засідання ОВК № 158, на яке голова комісії Ярослав Головін (від кандидата Юрія Бойка) з невідомих причин не з’явився, і тепер відбуваються спроби розглядати на цю посаду кандидатуру Сергія Лоскутова.

На думку спостерігачів ОПОРИ, особа, яка неодноразово перешкоджала діяльності офіційних спостерігачів та журналістів, не може не лише займати керівних посад в ОВК, а й взагалі працювати в комісії.

 

 

Довідково:

Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. 

Починаючи з березня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює з 175 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.