У вівторок, 15 квітня, у Луцьку відбулася прес-конференція Громадянської мережі ОПОРА. Під час заходу розповіли про особливості проведення позачергових виборів Президента України у 2014 р., формат роботи спостерігачів Громадянської мережі ОПОРА та дали попередній аналіз сформованих окружних виборчих комісій (ОВК) на Волині.

opora volyn

Координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області Михайло Шелеп розповів про важливість проведення позачергових президентських виборів відповідно до норм українського законодавства та міжнародних стандартів. Саме ці вибори повинні легітимізувати нову українську владу. Також він акцентував увагу на новаціях виборчого законодавства, які деталізували деякі процедурні моменти, що раніше були полем для маніпуляцій.

За словами Шелепа, за перебігом президентської виборчої кампанії у Волинській області від офіційного старту до оголошення переможців слідкуватимуть 4 довготермінових та понад 50 короткотермінових спостерігачів. На основі зібраних даних ОПОРА готуватиме періодичні звіти щодо роботи виборчих комісій, діяльності штабів кандидатів, виборчої агітації, виявлених фактів порушень, перебігу голосування, підрахунку голосів. Також спостерігачі планують більш активно залучати правоохоронні органи до розслідування виборчих порушень та оскаржувати виявлені ними порушення у виборчих комісіях та судах.

Крім того, координатор ОПОРИ на Волині закликав усіх небайдужих громадян долучатися до громадського спостереження за виборами. Для цього слід звернутися до представників ОПОРИ або ж зареєструватися на веб-сайті  http://oporaua.org/sto/. Перед початком спостереження ці особи пройдуть спеціальне навчання.

Під час прес-конференції Михайло Шелеп представив також попередній аналіз складу п’яти волинських окружних виборчих комісій. Чотири ОВК сформовані у складі 19 осіб, лише у виборчому окрузі № 20 кількість членів комісій менша – 18. Таким чином, чотири кандидати на пост Президента не знайшли на Волині людей, які б представляли їх інтереси в окружних виборчих комісіях. Це, зокрема: Андрій Гриненко, Валерій Коновалюк, Ренат Кузьмін та Олег Царьов.

Щодо кількості керівних посад у складі ОВК, то на Волині найбільше їх отримали представники кандидата Ольги Богомолець - дві керівні посади. Решта керівних посад отримали 13 кандидатів (по одній посаді), зокрема, Михайло Добкін, Наталія Королевська, Вадим Рабінович, Зорян Шкіряк та інші.

Представники ОПОРИ проаналізували, скільки членів нинішніх волинських ОВК мають досвід роботи під час виборів народних депутатів України у 2012 р. Виявилось, що найменше людей із досвідом роботи на попередніх національних виборах у ОВК виборчого округу № 20 - лише одна особа. Натомість у ОВК № 21 п’ять людей мають досвід роботи в окружній виборчій комісії під час виборів у 2012 р. (в ОВК № 19 таких осіб 4, в ОВК № 22 – 2, в ОВК № 23 – 4).

Разом з тим, саме у ОВК № 20 головою комісії призначено особу, яка до 2012 року кілька раз очолювала окружні комісії в цьому окрузі, а в складі окружної виборчої комісії ВО № 22 є двоє діючих членів Луцької міської виборчої комісії. Спостерігачі також порівняли інформацію про те, які політичні сили представляли «досвідчені» члени ОВК в 2012 та 2014 році. Членами ОВК, які не поміняли політичної приналежності є представники кандидатів Юлії Тимошенко, Олександра Клименка та Петра Симоненка. Натомість члени ОВК від кандидата Михайла Добкіна на виборах 2012 р. представляли інтереси Народно-трудового союзу та Руського блоку.

Михайло Шелеп звернув увагу присутніх і на те, що вже зараз відомі випадки, коли окремі члени ОВК опинилися в комісіях випадково. Тобто писали заяви на спостерігачів, а опинились серед складу ОВК. Також у списках членів комісій є виборці з сусідніх областей. Це може свідчити про те, що нинішній склад окружних виборчих комісій не є остаточним і скоро відбудуться заміни. Більш ґрунтовний аналіз складу ОВК представники ОПОРИ пообіцяли надати найближчим часом.

Переглянути відеозапис із заходу можна за посиланням:  http://volynmedia.com/articles/3368/ 

opora volyn2

Прес-служба Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області
 
За коментарями звертайтеся до:
Михайло Шелеп
Координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області
067 416 50 86, [email protected]
 
Дмитро Безвербний
Прес-секретар Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області
063 41 36 045

Довідково:

Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.  

Починаючи з березня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює з 175 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.